IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco придобива 20% от Hyundai Oilbank за 1,6 млрд. долара

Закупуването на дял в южнокорейското дружество ще превърне Aramco във втория по големина акционер в компанията

11:14 | 28.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco планира да придобие близо 20-процентен дял в южнокорейското дружество за преработка на петрол Hyundai Oilbank Co. за 1,6 млрд. долара, с което ще се увеличи още повече влиянието на най-големия петролен износител в света в региона с най-силно потребление на изкопаемо течно гориво, съобщава Bloomberg. 

Aramco има за цел да укрепи своята клиентска база и пазарния си дял в Азия, докато се придвижва към вероятно най-голямото първично публично предлагане в историята на борсите.

Закупуването на дял от Hyundai Oilbank, което беше обявено днес, представлява най-новата придобивка към разширяващите се активи на саудитската компания в региона през последните няколко години.

Aramco притежава дялове в други големи рафинерии в страни като Китай, Индия, Индонезия, Малайзия и Пакистан.

Петролният гигант има 15-процентен дял в японската Showa Shell Sekiyu KK, както и 63% в обикновени акции в корейската S-Oil Corp.

“Aramco развива своя отпечатък в азиатската рафинираща промишленост чрез добре утвърдена стратегия“, смята Вандана Хари, основател на Vanda Insights, базирана в Сингапур статистическа компания.

„Саудитското дружество предлага сигурност в търсенето на петрол и позволява на компанията да участва в маржове надолу по веригата, особено в регион с голям ръст на търсенето на горива“, подчертава още Хари.

Aramco, най-големият износител на суров петрол в света, и Hyundai Industries Holdings Co, която продава 19,9-процентен дял от своето дъщерно дружество Hyundai Oilbank, се очаква да проведат заседания на борда на директорите в началото на февруари, на които трябва да бъде одобрена сделката, заявява говорител на южнокорейската компания.

Саудитска Арабия е най-големият доставчик на суров петрол за Южна Корея през 2018 г., като е внасяла близо 876 хил. барела дневно, или 19% от общия внесен петрол в страната.

През декември 2018 г. Южна Корея е купила приблизително 12% от общия износ на саудитски петрол.

Aramco се стреми да придобие дял в различни рафиниращи активи с общ капацитет от 8 до 10 млн. барела дневно до 2028 г., заяви в интервю през декември изпълнителният директор на компанията Амин Насър.

Закупуването на дял в Hyundai Oilbank ще направи Aramco втория по големина акционер в южнокорейското дружество след Hyundai Heavy Industries, която понастоящем притежава 91,1 на сто от акциите.

Hyundai Heavy Industries подготвя първоначално публично предлагане за Hyundai Oilbank, но това може да се забави поради продажбата на акции на Aramco, смята говорител на компанията.

Hyundai Oilbank разполага с рафиниращ капацитет от 650 хил. барела дневно и изнася петролни продукти в различни краища на света.

Компанията управлява 2400 бензиностанции в Южна Корея, като също така се занимава с нефтохимическа дейност и притежава петролен терминал в Улсан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още