IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин към Байдън: Конфронтацията между Вашингтон и Пекин ще е катастрофална

Президентите на Китай и САЩ са провели първия си телефонен разговор

09:48 | 11.02.21 г.
<p>
	Джо Байдън. <em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Джо Байдън. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън проведе телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин, съобщават от Белия дом.

Това е първият пряк контакт на държавния глава на САЩ с лидера на втората по големина световна икономика, откакто спечели президентските избори през ноември и встъпи в длъжност миналия месец, предава Ройтерс.

По думите на Си конфронтацията между Пекин и Вашингтон ще е катастрофална и за двете страни, затова те трябва да възстановят начините за избягване на недоразумения и лоши преценки. 

Байдън и Си са обсъдили „принудителните и несправедливи икономически практики на Китай, репресиите в Хонконг, нарушенията на правата на човека в Синдзян и все по-категоричните действия в региона, включително към Тайван“, посочва се в съобщението на Белия дом.

Двамата са говорили и за пандемията и изменението на климата.

Байдън разговаря с повече от дузина държавни глави, преди да се обади на Си, включително и с президента на Русия Владимир Путин. Новата американска администрация е много внимателна в първоначалните си взаимодействия с Китай.

Според източници на Politico се очакват корекции на търговската политика на Китай от ерата на Тръмп, които „ще зависят от вътрешни консултации между правителствата и консултации с партньори в Европа и Азия“. Митата, въведени от администрацията на Доналд Тръмп, засега обаче остават.

Китайските държавни медии съобщават, че двамата лидери са „разменили поздрави по повод Китайската Нова година и са провели задълбочен разговор за двустранните отношения и основните международни и регионални проблеми“.

Си е защитил политиката на Пекин по въпросите на суверенитета и е предупредил Байдън да внимава с темите за Хонконг, Тайван и Синдзян, които според китайския държавен глава са „вътрешни дела“ относно териториалната цялост на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още