IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как киберюанът ще преобрази международните финанси?

С обявяването на е-юан Китай на свой ред се вписва в разработването на криптовалути

11:47 | 19.06.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

По време на неотдавнашна конференция, организирана от фондация „Никсън“, Питър Тийл заяви, че „е-юанът не е криптовалута, а тоталитарна мярка“. Наистина ли е така, пита се Жак Андали, директор на женевската компания Cosmopolis Conseil, в статия за френския вестник La Tribune.

Китай изобрети барута, когато останалата част от света все още водеше войни с мечове, музиката, когато светът просто вдигаше шум, хартиените пари, когато другите страни продължаваха да секат метални парични знаци. Сега политбюро на Поднебесната империя се насочва към емитирането на цифрова валута. Трансформацията на законната валута в цифров код има потенциала да преобрази цялата финансова система и да смути достъпа до индивидуалните ни спестявания.

Китайското правителство си поставя четири цели – да подкопае един от стълбовете на американската мощ, да контролира икономиката и да наблюдава населението, да спре възхода на криптовалутите, да интернационализира собствената си валута.

Бягство от долара преди рухването му

Благодарение на надмощието на долара САЩ контролират голяма част от световните финансови потоци. Така те могат да определят икономическата съдба на една компания, банка или дори на цяла държава с обикновен указ.

Хегемонията им е такава, че няма да се задоволят само да забранят на американските компании да правят търговия с враждебни държави, а могат да пречат на компаниите, каквато и да е националността им, да използват долари в сделките с въпросните страни. Вместо да реагира, международната общност отвръща поглед, за да не разклати принципите си, доволна, че не е станала мишена на американския гняв. Засега…

По-конкретно през последните месеци ставаме свидетели на нарастващо напрежение между САЩ и Китай в областта на търговията. Да си припомним икономическите санкции срещу Китай и Хонконг през 2020 г. и постоянната заплаха за изключването им от доларовата разплащателна система – поведение, което не е много уместно за международна резервна валута. Освен политическите заплахи нивото на задлъжнялост на американската икономика кара Китай да намалява зависимостта си от системата SWIFT и американската валута.

Целта е да се създаде  международна валутна структура, която може да съществува паралелно с резервната валута. Така стоки и услуги ще могат да се разменят извън традиционните финансови потоци и да заобикалят наблюдението и американските санкции. По този начин всички неприятели на Чичо Сам (Иран, Северна Корея и т. н.) ще могат да използват този разплащателен инструмент, но не само…, това важи и за всички, които искат да се измъкнат от американския контрол и от последиците върху собствената валута на САЩ от политиката на икономическо разхищение.

Нов инструмент в арсенала за  наблюдение от държавата

След лицевото разпознаване идва времето на програмираната валута…

Първата характеристика на тази кибервалута ще бъде възможността за проследяването ѝ в реално време. Така всяка трансакция, осъществена от китайски потребител, ще може да бъде следена от централната банка, която ще получава мигновено информация за нея. А след време може би ще може да контролира и намерения за покупка?

Втората характеристика на валутата ще бъде крайният ѝ срок, който властите ще имат свободата да определят според икономическите ѝ перспективи. Краткотрайна слабост на БВП и вашите цифрови юани ще станат безполезни от… 28 февруари догодина, например. Насърчаване на харченето, което е още по-стимулиращо от хиперинфлация!

Третата характеристика на виртуалната валута ще бъде наличността ѝ, или по-точно тази, която властите ще пожелаят да предоставят на получателите ѝ. Тя ще бъде решена и разпределена като поощрителна награда – кой има право да разполага с нея, кой няма право и кой ще трябва да изчака благоволението на властта.

Западните страни също мислят да въведат собствени цифрови валути (е-долар и е-евро), основани на същия постулат като е-юана и с възможност за същото излизане от релсите…

Китайският анти-биткойн

Пускайки е-юана, Китай не емитира отделна децентрализирана валута, основана на блокчейн, както би го направил частен играч. Тя подкрепя ролята на националните банки, като ги запазва в потока. По този начин страната не се намесва във функциите им, а напротив, позволява им да разширят и допълнят набора от услуги.

Цифровият юан ще бъде регламентиран и „гарантиран“ от държавата, което не важи за нито една друга виртуална валута.

Китай вече започна да ограничава разпространението на биткойн и другите криптовалути. Вече не е възможно да се закупи каквато и да било криптовалута в страната. Биткойнът е толериран само като криптоактив, актив, който не може да се разменя в юани или бъдещ е-юан.

Задълженията на китайската държава при маневрата

През последните десет години Поднебесната империя полагаше усилия да превърне юана в надеждна стойност. Тя поддържаше на пазарите силна и стабилна валута, което позволяваше на Китай да генерира най-добрата възвръщаемост по отношение на валутата и облигациите. Страната разполага с две решителни предимства – размера на вътрешния си пазар, представляващ една пета от човечеството, и възможността да мобилизира населението си.

По времето на Бретън-Уудската валутна система (1945-1971 г.) държавните облигации и златото бяха предпочитаните инвестиции. Първите, защото предлагаха възвръщаемост, а вторите, защото устояваха на девалвации. Днес златото изгуби малко блясъка си на Запад, където инвеститорите предпочитат криптовалутите пред него. Поне засега. Но все още има страни, които са много привързани към тази стара реликва (Русия, Саудитска Арабия, Индия, Малайзия, Индонезия…), точно страните, в които Китай опитва да промотира валутата си.

Идеята на Китай е да комбинира двата инструмента – държавните облигации, облегнати на златните резерви. Нещо като връщане към епохата на строгата Бретън-Уудска валутна система, което да предложи надеждност на китайския национален пазар с фиксиран доход. Тази надеждност беше привилегия на САЩ, докато валутната експанзия и фискалните политики не изправят долара пред вероятен риск от девалвация и евентуален ръст на инфлацията.

Ако печатницата за пари продължи да работи на празни обороти, ако цената на акциите продължи да расте на фона на слаб икономически растеж, а контролът върху лихвените проценти се запази, САЩ рискуват да направят фалшива стойността на долара си. Тогава цифровият юан и китайските облигации може да заприличат на привлекателни алтернативи в очите на инвеститори от цял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 3 години
Да то пък зад долара сигурно стои някакво обезпечение??? Не е случайно че Юана поскъпва. Иначе за статията, целта не е колко ще струва валутата а възможността да се извършват международни разплащания независимо от САЩ, които явно е вече действат като международен терорист, контролирайки всички разплащания по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Разкош, ко_мунета = *** дума *** хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
"Сто долара винаги са си сто долара" е нещото, което не може да се каже за сто е-юана. Мъртвороден. *** така и не разбраха, че никой не им ще държавно гарантираните с НИЩО и контролирани от една партийка пари. Китай приключва курса с растежа и населението не иска повече да робува, следва рашки сценарий на юана като руплата - без значение хартиен или електронен. А тъй като са просто *** - изпуснаха и златния си шанс да контролират останалото крипто с просто гласуване на миньорите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Как киберюанът ще преобрази международните финанси? > целта на играта е зеленото да избледнее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още