IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад при технологичните акции в Китай помрачи настроението на борсите в Азия

Пекин обмисля сурови наказания за китайската компания за споделени пътувания Didi

12:21 | 23.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион се търгуваха смесено в петък, като инвеститорите следяха китайските технологични акции в Хонконг, след като регулаторните проблеми отново излязоха на преден план, съобщава CNBC.

В петък следобед акциите на китайските технологични компании, листнати в Хонконг, поевтиняха. Книжата на Kuaishou понижиха цената си с 9,51%, докато Tencent изтри 2,3%, а Meituan спадна с 2,57%. Индексът Hang Seng в Хонконг спадна с 1,5%. По-широкият индекс Hang Seng Tech записа спад от 3,07%.

Bloomberg News съобщи по-рано, че Пекин обмисля сурови наказания за китайската компания за споделени пътувания Didi. Наказанията, които се планират, варират от глоба, вероятно по-голяма от рекордните 2,8 милиарда долара, платени от Alibaba по-рано тази година, до дори принудително делистиране след IPO-то на дружеството миналия месец.

По-рано през юли компанията беше принудена да спре да регистрира нови потребители, а също така приложението й беше премахнато от китайските магазини за онлайн приложения поради обвинения в незаконно събиране на лични данни на потребители.

На други места в Азия търговията също беше разнопосочна. В континентален Китай Shanghai composite спадна с 0,68% през деня до 3 550,40 пункта, докато Shenzhen component се понижи с 1,531%, за да завърши деня на търговия на 15 028,57 пункта.

Южнокорейският Kospi затвори с 0,13% по-високо на 3 254,42 пункта. В Австралия ASX 200 приключи деня за търговия с 0,11% нагоре на ниво от 7 394,40 пункта.

В Индия акциите на индийския доставчик на храни Zomato поскъпнаха при дебюта му на пазара в петък, като цената нарасна с над 68% по време на сесията.

Пазарите в Япония бяха затворени в петък за почивка.

На валутния пазар индексът на щатския долар, който проследява валутния курс спрямо кошница от шест валути, беше на ниво от 92,884 пункта спрямо нивата над 93 пункта, наблюдавани по-рано през седмицата.

Японската йена се търгуваше на 110,33 йени за долар, което е по-слабо от нивата под 109,6 йени, наблюдавани спрямо зелените пари по-рано тази седмица.

Австралийският долар се разменяше за 0,7365 долара, над нивата от под 0,732 долара, наблюдавани по-рано през седмицата.

Цените на петрола се понижиха в следобедните часове за търговия в Азия, като международните референтни фючърси върху сорта Брент се понижиха леко до 73,72 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол отстъпиха с 0,14% до 71,81 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още