IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин започва борба с преяждането и разхищението на храна

Властите публикуват план за справяне с проблема на фона на притеснително увлечиение на цените на някои продукти

21:30 | 01.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В последната си кампания срещу разхищението във всички аспекти на обществото китайските власти се прицелват върху лакомията и преяждането.

Пекин публикува план за действие, в който настоява от хранещите се да не поръчват повече от необходимата храна и окуражава потребителите да докладват за ресторанти, които прахосват продукти.  В него също така се препоръчва организирането на бюфети за официални събирания, а не банкети. В допълнение се забранява и на компаниите да провеждат пищни пиршества „в името на срещите и обученията“.

Планът с хоризонт до 2025 г. последва призиви на президента Си Дзинпин за намаление на разхищението на храна. Справяйки се с изхвърлянето на храна, Китай може да намали и зависимостта си от вносни продукти и уязвимостта си от евентуални проблеми с доставките. На този фон китайските покупки на земеделски продукти – от царевица и пшеница до говеждо, продължават да растат на годишна основа до рекордни равнища.

В Китай поскъпват и някои основни хранителни продукти като зеленчуци, което заплашва да се превърне по-голям инфлационен проблем. Ралито на цените привлече вниманието на регулаторите, като от земеделското министерство обещаха миналия месец да се справят с презапасяването с продукти, за да се гарантира стабилно снабдяване. Цените на свинското и яйцата вървят нагоре също.

В рамките на плана кетъринг фирмите трябва да напомнят на потребителите си да поръчват само необходимото количество храни и да предлагат възможността за по-малки порции. Домакинствата също са призовани да купуват само необходимата храна при нужда от нея и да използват изцяло продуктите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Арис
преди 2 години
" Една четвърт от храната ви поддържа жив. Останалите три четвърти поддържат лекаря ви жив. " древно-египетска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Много скоро, който е дебел: ще го пращат да копа въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още