IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС с искане Китай да спре нови регулации върху вноса на храни

Дипломатите на седем страни възразяват срещу две постановления с нови изисквания за регистрация, инспекция и етикетиране

09:44 | 09.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Няколко страни, включително Япония, Великобритания и САЩ, искат Китай да спре въвеждането на нови регулации върху вноса на храни, твърдейки, че мерките може допълнително да затруднят глобалните вериги на доставки, съобщава Bloomberg.

Дипломати от седем страни, сред които са още Австралия, Канада, Европейският съюз и Швейцария, са изразили опасенията си в писмо от 27 октомври до китайския министър на митниците Ни Юефън, показва копие, видяно от Bloomberg News. Те възразяват срещу две постановления, издадени през април, които изискват вносителите на храни да изпълнят нови изисквания за регистрация, инспекция и етикетиране до 1 януари.

„Въпреки значителния контакт от съответните ни правителства с Генералната администрация на митниците на Китай остава значителна липса на яснота по отношение на прилагането на тези постановления от митниците, включително продуктите обект на тези разпоредби и специфичните действия, изисквани от чуждите власти“, пишат дипломатите. „Продуктите за внос в Китай скоро ще бъдат изпратени, затова постановления 248 и 249 рискуват да прекъснат глобалните вериги на доставки на храни и да забавят доставките на храни в Китай“.

Дипломатите са поискали агенцията да отложи мерките върху вноса на храните за „поне 18 месеца“.

Нито Генералната администрация на митниците, нито външно министерство са отговори в понеделник на исканията за коментар.

Писмото сигнализира за нарастващи тревоги сред чуждестранните доставчици в Китай, докато кораби, пренасящи храни до втората по големина икономика в света, се готвят да напуснат пристанищата, без да знаят дали ще могат да разтоварят товара си. Спорът се случва в момент, в който светът вече изпитва огромни проблеми с доставките в резултат на пандемията с Covid-19 и свързаните промени в глобалната икономика.

Макар че правителството на президента Си Дзинпин този месец изрази собствените си опасения за гарантирането на доставките на храни през зимата, засега няма индикация, че то възнамерява да спре или да смекчи мерките върху вноса. Правителството вече бе принудено през последните дни да се намеси, за да гарантира енергийните доставки за заводите, след като регулаторни реформи допринесоха за широк недостиг на електроенергия.

Постановленията от април покриват широка гама продукти като олио, детски храни и пшеница. Производителите на стоки, които спадат към 18 специфични категории, ще изискват препоръки от властите у дома, а други трябва да се саморегистрират чрез онлайн платформа, стартирана този месец. След регистрация компаниите ще получат специални кодове, които трябва физически да бъдат прикачени към опаковките, казва запознат източник.

Чуждестранните производители на храни и правителствата обаче не са сигурни как да изпълнят изискванията, например кой точно се квалифицира като препоръчващ орган, казва източникът. Има и опасения, че ако правилата за регистрация не бъдат изпълнени, това може да доведе до скъпи логистични забавяния в последния момент, докато компаниите се опитват да етикетират продукти, които са вече напът или са в складове в изчакване да бъдат входирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още