IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на Китай нараства с най-бавния темп от шест десетилетия

Последните данни хвърлят сянка върху мечтата на Пекин да настигне икономиката на САЩ

10:40 | 17.01.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Населението на Китай се увеличава през 2021 г. с най-бавния си темп от 1960 г., подчертавайки тиктакащата демографска бомба със закъснител, която може да преобърне растежа на покупателната способност и брутния вътрешен продукт на страната в близко бъдеще, пише Nikkei Asia Review.

Най-многолюдната страна в света отчита коефициент на раждаемост от 0,752% и коефициент на смъртност от 0,718%, което води до естествен прираст от 0,034%, съобщава китайското Национално статистическо бюро. 

Това е най-ниският естествен прираст от 1960 г., когато т.нар. “Голям скок напред” на Мао Дзедун - икономически и социален план в периода 1958-1961 г. - води до 0,45-процентно свиване на популацията. Разликата при изваждане на смъртността от раждаемостта остава под 1% от 1998 г. насам. През 2020 г. тя е 0,145%.

През 2021 г. населението на Китай достигна 1,4126 милиарда души, което е леко увеличение спрямо отчетените през 2020 г. 1,4121 милиарда.

Демографските специалисти предупреждават правителството от години да спре спада при раждаемостта, опасявайки се, че намаляващият демографски дивидент ще застраши устойчивостта на икономическото развитие на Китай и ще причини социална нестабилност.

китай1 китай1

Китайският икономист Рен Дзъпин привлече медийното внимание с неотдавнашно предложение, призоваващо Народната банка на Китай да отпечата 2 трилиона юана (314 млрд. долара), за да насърчи раждането на 50 милиона бебета през следващите 10 години. Оригиналната публикация на Рен в официалните му акаунти в WeChat и Weibo вече не е достъпна, след като местните медии, включително 21st Century Business Herald, разкритикуваха този ход като насърчаващ фискалния дефицит.

Хъ Яфу, независим демографски експерт, през ноември прогнозира, че населението на Китай ще се свие през 2022 г., позовавайки се на ниската раждаемост, отлагането на сключването на брак между двойките, както и други фактори.

китай2 китай2

Националното преброяване на населението за 2020 г., обявено миналия май, отчете среден годишен темп на прираст на населението от 0,53%, най-бавния от средата на миналия век.

Китай едва ли е единствената страна, изправена пред демографски предизвикателства, като ситуацията в страната е усложнена от статута ѝ на развиваща се икономика, като това може да доведе до преждевременно “остаряване” на Китай, преди да успее да “забогатее” - максима, използвана от икономистите, за да опишат опасностите от “капана на средните доходи”.

Това помрачава и мечтата на Пекин да настигне американската икономика.

Продължителното забавяне на растежа на населението съвпада с намаляващия растеж в нивата на доходите. Според оценка на Световната банка коригираният нетен национален доход на Китай – определен като брутен национален доход минус потреблението на основен капитал и изчерпването на природните ресурси – на глава от населението е нараснал само с 4,7% през 2019 г., което представлява забавяне спрямо ръста от 12,8% преди десетилетие. Забавящият се растеж на населението, съчетан с намаляването на генерирането на доходи, може да помрачи привлекателността на Китай за глобалните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
Toranaga
преди 2 години
може да са решили вече на месо да действат - без предпазител !!! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
Бях попаднал на тази статия преди няколко дни. Най-голямата фирма за презервативи в света отчита 40% спад на продажбите. https://***.ft.com/content/7cd804e0-62d9-4eee-9cfe-be8af763b114
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 2 години
khao, обрата на всеки тренд минава първо чрез неговият спад (отслабване) и после обрат...Ще дам един малък пример - един мой приятел - лекар напусна миналата година САЩ. Причините са, че има толкова много административна работа (според него 70% от времето), че малко му остава за да лекува хорат. А той иска да лекува... Сега е в африка и съжалява, че не е направил тази стъпка по- рано ... В Австрия родители на деца - също лекари - споделят, че когато децата им напуснат дома, те ще отидат в друга държава поради същите причини... Времената се менят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
роби не се размножават ... разберете го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
Така е навсякъде вече дори в мигрантска страна като Сащ. Там са само с плюс 200-300k, най-слабият растеж от 1776. Западна Европа може вече и да са на минус. Източна Европа е ясно отдавна трагичното положението. Но интересното е, че дори Турция влиза в демографски преход и съчетано с кризата там и засилената миграция може да са на минус до няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А така, брже на амбразурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Toranaga
преди 2 години
Когато подхвърляте САЩ в подзаглавието, то тогава дайте сравнения е тях.Тази статия е превод от някъде с цел да клевети по Китай...Сравнение с данните със САЩ, ще покажят, че там анселението също се увеличава със спадаща тенденцияХубаво щеше да се сравнят данните и с БГ - все пак тази статия е основно за българи .... да, но това ще изисква повече труд и аналитичен размисъл - нещо което липсва в статията..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
само вие може една добра новина да е опишете като лоша. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още