IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският гигант RWE ще развива офшорни паркове съвместно с Tata Motor

От новия консорциум очакват бум на развитието на подобни проекти в Индия през следващите години

11:50 | 22.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Гермаският енергиен гигант RWE и индийската Tata Motor ще развиват офшорни вятърни паркове в Индия, съобщава CNBC. 

Индия има отлични ресурси за развитието на тези проекти, които ще помогнат за посрещането на растящите нужди от енергия на страната, коментира изпълнителният директор на зеленото звено на RWE Свен Утермюлен.

Той очаква истински бум в развитието на подобни паркове, но преди това трябва да бъдат изготвени регулациите и схемите за провеждане на търгове, допълни още той.

Крайбрежието на Индия е с дължина от 7600 километра. В страната има добре развити вятърни паркове на сушата, но на този етап нито един офшорен. Властите в страната планират до 2030 г. да построят офшорни мощности с капацитет от около 30 гигавата.

От новия консорциум между RWE и Tata коментираха, че в момента индийските институции подготвят първия търг за изграждане на вятърна централа в крайбрежието на Тамил Наду и Гуджарат.

Плановете на Министерството на възобновяемите ресурси в Индия са до 2030 г. да бъдат изградени мощности с капацитет от 500 гигавата, които да не използват изкопаеми горива, посочва ощe CNBC. Към 31 декември 2021 г. делът на мощностите, разчитащи на изкопаеми горива, в страната е почти 60 на сто.

Индия, заедно с Китай, е един от най-големите потребители на въглища. По време на климатичната конференция COP26 в Глазгоу страната пое ангажимент да намали зависимостта си от изкопаемите горива. Премиерът на страната Нарендра Моди коментира преди седмица, че устойчивото развитие може да бъде постигнато единствено чрез "климатична справедливост".  

"Очакванията са, че нуждите от енергия на Индия почти ще се удвоят през следващите 20 години", коментира той по време на Световната седмица за устойчиво развитие, организирана от Института за енергия и ресурси. Моди изтъкна още, че успешните климатични действия изискват и адекватно финансиране.

"Затова развитите страни трябва да изпълнят своите ангажименти за финансови и технологични трансфери", каза още индийският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още