IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Нова рецесия в Европа може да донесе корекция на щатските акции

Икономистът предвижда забавяне на растежа в САЩ до 1,5% в края на годината

17:09 | 29.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Рубини: Нова рецесия в Европа може да донесе корекция на щатските акции

Икономическите тревоги в Европа могат да се пренесат и в САЩ и да доведат до нова корекция на фондовия пазар, заявява за CNBC Нуриел Рубини, президент на Roubini Global Economics.

„Това, което в момента се случва в еврозоната, ще има отрицателно въздействие върху растежа в САЩ“, предвижда икономистът.

„Освен пренасянето на проблемите от Европа към САЩ, твърде много правителства решиха да предприемат бюджетни ограничения прекалено рано“, смята той.

„Ново рецесионно дъно изглежда вероятно в еврозоната, Япония в момента като че ли губи почва, а вече има доказателства за забавяне и в Китай“, добавя Рубини.

Според него бюджетни ограничения са необходими в Гърция, Испания и Португалия, но страни като Германия, Япония и Китай трябва да предприемат фискални стимули.

Заради икономическите проблеми в Европа и Япония съществува риск от допълнително понижение в цените на акциите, казва той.

„Малко съм разтревожен за акциите“, споделя Рубини и отбелязва, че половината от печалбите на компаниите от щатския индекс S&P 500 идват от чужбина. “Забавяне в Америка, забавяне навън, по мое мнение има риск от нова корекция на американския фондов пазар.“

Според Питър Туугуд, ръководител инвестиции в Old Broad Street Research, обаче стабилните компании ще са печеливши при сегашното забавяне, защото няма да бъдат конкурирани от други компании с достъп до евтино финансиране. Той смята, че сега е моментът за покупка на акции.

„Харесва ми това, което се случва сега. Никога не съм виждал подобен всеобщ нихилизъм. Просто го игнорирайте. Погледнете през него. Купувайте по-евтините и по-стабилни компании. Те са много, много евтини“, завършва Туугуд.

САЩ се нуждаят от затягане на фискалната политика в дългосрочен план, но оттеглянето на фискалните стимули веднага ще тласне икономиката обратно в рецесия, предупреждава Рубини.

Той не очаква ново рецесионно дъно, но прогнозира забавяне на икономическия растеж до 1,5% в края на годината, а когато растежът е толкова слаб - „всичко е зле“.

Бюджетният дефицит ще е по-висок, безработицата ще продължи да расте, а вътрешните цени ще продължат да спадат при този песимистичен сценарий, смята икономистът.

По думите му този анемичен растеж ще се усеща като рецесия. „В тази фаза на възстановяването от кризата, растежът би трябвало да е между 5 и 6 процента.“

„Крайното потребление в САЩ не расте и съществува риск от значителен икономически спад“, добавя той.

„От друга страна фирмите са пълни с кеш, понеже по време на кризата оптимизираха разходите си, но заради съкращенията на персонал те намалиха търсенето, което на свой ред доведе до свободни мощности“, обяснява Рубини.

Според него те ще прибягнат по-скоро до сливания и придобивания, финансови транзакции и обратни изкупувания, отколкото да се впуснат в големи капиталови разходи.

Той добавя, че не очаква голямо увеличение на данъците през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
ДО Radent1 евро = 1 долар = 105 йени или блиско до тези стоиности Юана - не знам китайците постоянно шикалкавят и не оставят пазара да определя неговата стоиност Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Radent
преди 13 години
А какво ще стане с еврото, с швейцарския франк, с йената, с юана ......Всеки се пита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Рубини си е нацелил едно поведение - на ПЕСИМИСТ и го следва неотклонно Този път обаче греши Вижте -пазарът се дзвижи нагоре и надоло Днес не му е ден и пазарите от Хонг конг до Европа и С А Щ са оцветени в червено Дау Джонс може и да падне до 9000 но след това отново ще стигне 11 000 Американската икономика е в добро здраве и от световен консуматор се превръща в световен производител Следете поведението на Уорън Бюфет Тои купе и Пасифик юнион защото смята че С А Щ ще произвеждат и някои трябва да пренася стоки и суровини от пристанищата в Тексас и Флопида до Средния запад-евтино Погледнете Финансовите компании масово наемат нови хора - това значи че са в добро здраве Ръста на Б В П на С А Щ няма да бъде 5 или 6 % но ще бъде над 3 % а не както предвижда Рубини от 1.5 Ръст над 3 % в С А Щ създава нови работни места По вече работещи по-вече потр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още