IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата TARP не успя да помогне на малките банки в САЩ

Връщането на отпуснатите помощи може да ги затрудни неимоверно, се казва в доклад на панела, отговарящ за програмата в американския конгрес

20:37 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Програмата TARP не успя да помогне на малките банки в САЩ

Програмата TARP, която имаше за цел да подпомогне финансовите институции с проблемни активи по време на кризата, е направила това за големите играчи от Wall Street, но не и за малките банки, твърди Елизабет Уорън, която оглавява панела, надзираващ програмата в американския конгрес.

Програмата бе стартирана от конгреса през октомври 2008, за да предотврати крах на щатската финансова система. Големи институции като Goldman Sachs и Bank of America вече върнаха отпуснатите им от правителството средства.

Малките банки, които получиха средства от правителствената програма, може да изпитат сериозни затруднения, породени от тежестта на тези си задължения, се казва в доклад на панела от днес, съобщава Bloomberg.

”Проблемът на малките банки с недвижимите търговски имоти е огромен”, казва Уорън. „Цялостната икономическа обстановка очевидно ги затруднява.”

Финансовото министерство може да се окаже задръстено с дялове в банки, които не са в състояние да си осигурят заместващ капитал за да изплатят заемите си по TARP, се казва в доклада.

Тези от тях, които не изплатят задълженията си до 2013 ще трябва да плащат дивидент от 9% на министерството вместо досегашните 5%.

Около 10% от малките банки са се издължили на програмата, финансирана с бюджетни средства на данъкоплатците, а 15% са закъснели с поне едно дивидентно плащане.

Панелът е препоръчал на финансовото министерство да изясни стратегията си за излизане от тези банки и да реши как ще процедира с онези, които са пропуснали шест или повече дивидентни плащания.

Докладът на панела посочва, че финансовото министерство е наляло около 205 млрд. долара в 707 банки, като 690 от тях са с активи под 100 млрд.

Според говорителя на министсерството Марк Постенбах, TARP все още оказва подкрепа на малките банки. Той е отбелязал, че досега е имало само 4 фалита на банки - 0,6% от всички, ползвали средства по програмата. Като цяло от 2007 насам са фалирали 2,9% от всички банки в САЩ.

Финансовия министър Тимъти Гайтнър заяви пред панела миналия месец, че министерството му ще работи с малките банки за да им осигури алтернативи на ограничаването в кредитирането, което може да възпрепятства икономическото възстановяване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още