IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мохамед Ел-Ериан: Данните за щатската икономика са „тревожни“

Малко вероятно е нови правителствени стимули и допълнителното придобиване на щатски ДЦК от Фед да обърнат тенденцията на забавяне, коментира шефът на Pimco

12:25 | 27.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мохамед Ел-Ериан: Данните за щатската икономика са „тревожни“

Данните за щатската икономика са „тревожни“ и показват, че възстановяването губи инерция, каза Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Co., най-големият в света облигационен фонд, цитиран от Bloomberg.

Безработицата е висока, отпускат се все по-малко потребителски кредити, а малките компании изпитват проблеми с получаването на кредитни линии от банките, посочва Ел-Ериан. Малко вероятно е нови правителствени стимули и допълнителното придобиване на щатски ДЦК от Федералния резерв да обърнат тенденцията на забавяне, допълва той.

„През лятото сигналите за икономиката ставаха все по-тревожни“, казва Ел-Ериан. „Сегашните политики, както в САЩ, така и в останалата част на света е малко вероятно да доведат до устойчиво и силно възстановяване на американската икономика“.

Днес се очаква данните за растеж за второто тримесечие на годината да бъдат ревизирани до 1,4% от 2,4%, каквато беше правителствената прогноза от миналия месец. Председателят на Фед Бен Бернанке се очаква да обяви също днес решението на централната банка да увеличи темпа на придобиване на американски дълг в опит да задържи цената на кредитиране ниска.

Секторът на недвижими имоти е в упадък, като на фона на увеличаващия се дял на лошите ипотеки сривът на цените се очаква да продължи, казва Ел-Ериан.

Необходима е данъчна реформа, ипотечна реформа, инвестиции в инфраструктура, пари за образование, преквалификация на работната сила, премахване на бариерите пред свободната конкуренция между отделните щати и по-здрава система за социално осигуряване, допълва той.

Цената на държавните облигации се покачва глобално поради понижените прогнози за растеж и спада на фондовите пазари.

„Фондовите пазари отново са под натиск, докато доходността по щатските ДЦК колабира, отразявайки опасенията на пазара за анемичен икономически растеж“, казва Ел-Ериан.

10-годишните щатски ДЦК се повишиха за пета поредна седмица, най-продължителният растеж от февруари, като за периода доходността им се понижи с около половин процентен пункт.

Щатските индекси се понижиха в четвъртък, като Dow Jones Industrial Average затвори под 10 000 пункта за първи път от седем седмици поради опасения за забавяне на производството. Standard & Poor’s 500 се понижи с 0,8%, губейки 14% от най-високата си стойност за 2010 г. от 23 април.

Джозеф ЛаВорня, главен икономист на Deutsche Bank Securities Inc. в Ню Йорк, понижи прогнозата си за годишен темп на растежа до 2%, след като само преди две седмици прогнозираше 4,6%.

Стивън Стенли, главен икономист на базираната в Кънектикът Pierpont Securities LLC, понижи прогнозата си за годишен растеж на 2,3% от 4,1% през юни.

Фед планира да придобие 18 млрд. долара щатски дълг до средата на септември, използвайки средства от плащания по главницата на държавни и ипотечни облигации.

Фед обяви, че ще реинвестира събраните плащания по придобити от банката ипотечни облигации в дългосрочен държавен дълг, след като обяви, че „темпът на икономическо възстановяване вероятно ще бъде по-умерен в краткосрочен план, отколкото се очакваше“.

За миналата година възвращаемостта от рекордните 239 млрд. долара, управлявани от Pimco Total Return Fund, е била 12,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още