IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Ще има нови финансови кризи през следващите 10 години

Дори светът да не изпадне в двойна рецесия, ефектът ще бъде същият, смята икономистът

10:51 | 27.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Рубини: Ще има нови финансови кризи през следващите 10 години

Световната икономика ще претърпи няколко финансови кризи през следващите 10 години, тъй като финансовите реформи не са насочени в правилната посока и това което е направено не е достатъчно, предупреждава икономистът Нуриел Рубини, ръководител на Roubini Global Economics, цитиран от CNBC.

„Нищо не се е променило фундаментално. Когато американският конгрес прие регулаторната реформа, аз си помислих – твърде недостатъчно и твърде късно“, казва Рубини, който е известен с това, че предвиди настоящата финансова криза.

Дори светът да не изпадне в двойна рецесия, ефектът ще бъде същият, казва той. „Вече сме в ситуация, която се усеща като рецесия, дори технически да не се намираме в такава“, допълва Рубини.

„Ако икономическите данни се окажат по-лоши от очакваните, ще имаме корекция на фондовите пазари, нарастващи кредитните спредове, повишена волатилност, разпродажби на рискови активи и всичко това ще доведе до шок за реалната икономика.“, казва той.

Рубини посочва, че по-нататъшно количествено облекчаване от страна на Федералния резерв няма да помогне на пазар, който вече е презадоволен с излишна ликвидност. „При тези нива на лесни пари в някои части на света вече различаваме първите балони – като в развиващите се пазари например“, казва той.

Банките в САЩ имат 1 трлн. долара излишни резерви и въпреки това не отпускат кредити. Проблемите на икономиката са проблеми на платежоспособността, на кредитирането, на ипотеките, на корпорациите и на банките, а не проблеми с ликвидността. Не мисля, че количественото облекчаване ще има голямо значение, казва Рубини.

Рубини вярва, че администрацията на президента на САЩ Барак Обама трябва да се справи с високата безработица в страната и предлага през следващите няколко години въвеждането на данъчни облекчения, които да насърчават наемането на нови служители. „Това е фискална цена, която може да бъде неутрална спрямо бюджета, ако я балансираме с приходите от отмяната на данъчните облекчения за най-богатите“, посочва той.

„Тази мярка ще стимулира търсенето на работна ръка, а американската икономика се нуждае именно от това, защото, ако хората нямат работа, няма да има и потребление, а ако няма потребление, няма да има и икономически растеж.“

Във връзка със спора между САЩ и Китай около курса на китайската валута спрямо американския долар Рубини не се съгласява с виждането на китайския премиер Уън Дзябао, че повишаване на курса на юана с 20% ще банкрутира много китайски компании, занимаващи се с износ. „Китай е страна, която има ръст на продуктивността и голям потенциал за растеж на заплатите. Китай може да си позволи да преоцени валутата си, без да изпита негативен ефект върху икономиката си“, посочва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
2012 Идва. С нас или без нас, земята ще продължи да се върти. От нас зависи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още