IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Сбогувайте се с двуцифрената доходност

Дори за най-агресивните оптимисти доходност от 12% годишно ще бъде изключително трудна, смята шефът на Pimco

14:24 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бил Грос: Сбогувайте се с двуцифрената доходност

„Новата нормалност“ означава, че трябва да се сбогуваме с двуцифрената доходност, тъй като ливъриджът и дерегулацията „изчезват от хоризонта, докато техните противоположности изгряват“, смята Бил Грос, управляващ директор на най-големия облигационен фонд в света - Pimco, съобщава CNBC.

Според Грос предстои Фед да започне нов етап от увеличаване на ликвидността във финансовата система, което ще бъде „последният лъч“ от залязващите пазарни реалности на последното десетилетие.

В бъдеще възвръщаемостта на инвестициите ще бъде „далеч по-ниска“ от средните стойности в исторически план. Комбинацията от хедж фондове с по-нисък ливъридж и активи с по-ниска доходност вероятно ще доведе до „бъдеще на едноцифрена доходност“, смята Грос.

Възвръщаемостта от облигациите е „анемична“ заради негативните очаквания за брутния вътрешен продукт и инфлацията в развитите държави. „Дори за най-агресивните оптимисти на Wall Street и по световните борси ще бъде трудно да реализират 12% доходност от инвестиции в акции при номинално увеличение на БВП с по 2-3 на сто“, посочва Грос.

Просперитетът на „старото нормално“ е бил движен от силен ръст в цените на активите, които са нараствали заедно с дълговете. Сега обаче светът се намира в период на деливъридж, смята Бил Грос.

Надеждата на специалиста е свързана с това частният сектор да похарчи напечатаните по-бързо от нормалното пари, което да съживи инвестициите и потреблението. Финансовите пазари обаче се съмняват в това, спомняйки си за загубеното десетилетие на Япония, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още