IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 3 000 милионери в САЩ са получили помощи за безработни през 2008

В Америка помощите представляват застраховка, която не зависи от конкретната нужда на бенефициента

21:49 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 3 000 милионери в САЩ са получили помощи за безработни през 2008

След като щатската икономика навлезе в рецесия през 2008, милиони американци получиха обезщетения за безработица през същата година за да свържат двата края.

Сред тях обаче са били и почти 3 000 милионери, съобщава Bloomberg.

Според данни на щатската агенция за приходите 2 840 домакинства с облагаем доход над 1 млн. долара са получили обезщетения през 2008 на стойност 18,6 млн. долара.

Макар че милионерите са миниатюрна част от 9,5 млн. души, които през 2008 получиха помощи в размер на 43,7 млрд. долара, много икономисти са изненадани от техния брой.

Тъй като помощите при безработица представляват застраховка, финансирана от вноски на работодателите, те за разлика от социалните програми не са базирани на конкретната нужда на бенефициентите.

Така милионерът, останал без работа, има същите права на обезщетение, както и съкратеният работник.

„Изплащането на застраховката зависи единствено от настъпването на застрахователното събитит – в случая безработица”, казва Робъртън Уилямс, експерт по данъчна политика в Urban Institute. „Точно както жилищната застраховка плаща дори да сте милионер”, посочва той.

Според Уилямс в някои случаи бенефициентът може да не е загубил високоплатена работа. Например съпругата на изпълнителен директор може да е загубила работата си като учител.

Той споделя, че статистиката за милионерите му напомня за разкази от началото на кариерата му за филмови актьори, които са си вземали помощите между снимките.

През 2007 толкова малко милионери са получили помощи, че от агенцията за приходите са отказали да публикуват точната цифра, поради опасения, че те могат да бъдат идентифицирани. Данни за 2009 все още не са налични

Помощта за безработица в САЩ е средно 300 долара седмично, като през първите 26 седмици те се изплащат от съответните щати.

От 2008 федералното правителство финансира обезщетенията след 26-те седмици, които се изплащат на щатско ниво. Тази помощ обаче изтича през ноември.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още