IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигационните пазари разсейват страха от дефлация в САЩ

Инфлацията в САЩ ще се ускори до около 2% в рамките на следващата година, прогнозират представители на Фед

11:44 | 25.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Облигационните пазари разсейват страха от дефлация в САЩ

Представянето на облигационния пазар в САЩ показва, че председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще успее да предизвика ускоряване на инфлацията въпреки опасенията за дефлация, подсилени от най-слабото увеличение на основните потребителски цени от половин век, пише Bloomberg.

Очакванията за ускоряване на инфлацията в САЩ набраха скорост в по-голяма степен, отколкото на който и да е друг облигационен пазар през този месец, след като представители на Фед се изказаха в подкрепа на разхлабването на валутната политика с допълнително придобиване на активи.

Доходността на 30-годишните ценни книжа се е повишила с половин процентен пункт за последния месец до 2,61 процентни пункта над тази на инфлационно индексираните дългове с подобен матуритет – най-широкият спред от май. Анализаторите виждат в това знак за очакван ръст на потребителските цени.

Въпреки че обикновено централните банки се страхуват от инфлацията, най-лошата финансова криза от Голямата депресия насам превърна трайния спад на цените в по-голям проблем. Ръководството на Фед, което понижи основните лихвени проценти почти до нула и изкупи облигации за 1,7 трилиона долара, обсъжда предприемането на допълнително придобиване на щатски ДЦК. Така централната банка иска да налее на пазарите евтин капитал и да ускори инфлацията, за да не позволи на изпадналите в стагнация потребителски цени да подкопаят икономическото възстановяване.

„Това е като филм с Хари Потър“, казва Мичел Стапли от Fifth Third Asset Management, правейки алюзия с филмите за малкия магьосник по книгите на Дж. К. Роулинг. „Те правят пари от нищото. В краткосрочен план може да няма ефект, но със сигурност по някое време ще го усетим“.

Стапли, който помага за управлението на активи за 22 млрд. долара, купува защитени от инфлацията щатски облигации (Treasury Inflation-Protected Securities, или TIPS), въпреки обявената по-слаба от очакваното инфлация от 0,1% през септември.

Потребителските цени в САЩ, с изключение на храните и горивата, се промениха минимално през септември и отбелязаха ръст от 0,8% за последните 12 месеца – най-слабата инфлация на годишна база от 1961 г.

Инвеститорите проявяват по-голям интерес към TIPS, за да се защитят от спада на стойността на фиксираните лихвени плащания, в случай че Фед не успее да овладее инфлацията, след като икономиката, която се повиши с 1,7% на годишна база през второто тримесечие, се възстанови.

„Предполагам, че инфлацията ще се ускори до около 2% в рамките на следващата година“, прогнозира Чарлз Плосър, президент на клона на Фед във Филаделфия.

Разликата между доходността по 30-годишните TIPS и обикновените ДЦК, която представлява годишната инфлация, очаквана от инвеститорите до матуритета на облигациите им, се понижи до рекордно ниските 0,57 процентни пункта през ноември 2008 г., тъй като финансовата криза предизвика опасения за поевтиняване на различни активи като жилищата, което подхрани страхове за дефлация, в условията на която потребителите ще са по-малко склонни да харчат, а бизнесът - да инвестира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Имаше поне 100 прогнози че кризата е преминала и че от утре всичко се оправя и 100 пъти сгрешика. Това е поредната голяма ЛЪЖА с цел да се успокои населението или пазара или бог знае защо но едно е ясно че това няма да се случи пък който иска ди им вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още