IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM увеличава размера на своето IPO

IPO-то може да стане второто по големина в американската история след продажбата на Visa Inc. през март 2008 г.

10:52 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
GM увеличава размера на своето IPO

Първичното публично предлагане (IPO) на General Motors Co. може да нарасне до 15,8 млрд. долара, след като щатското финансово министерство и пенсионният фонд на профсъюза на работниците в автомобилния сектор United Auto Workers увеличиха броя на акциите, които ще продадат.

IPO-то може да нарасне с 31% до 478 млн. акции, съобщават близки до компанията източници на Bloomberg, пожелали анонимност. При препродажба IPO-то може да достигне 550 млн. или 18,2 млрд. долара. Базираният в Детройт производител на автомобили вчера повиши диапазона на офертата си до 32-33 долара за акция от 26-29 долара по-рано.

Продажбата, предвидена за днес, ще помогне на компанията да върне част от заема от 49,5 млрд. долара, който GM получи от федералното правителство, за да се спаси от фалит през 2009 г. Щатското финансово министерство, което ще бъде на загуба при продажбата, може да спечели единствено ако акциите на компанията се покачат с 60%.

„Финансовото министерство е уверено, че има търсене и акциите ще бъдат изкупени“, казва Майкъл Йошиками, който управлява 1 млрд. долара в CMNet Advisors. „Има смисъл в това, което правят, защото говорим за цени, които са много над нивото, при което предполагахме, че ще има търсене“.

IPO-то ще бъде второто по големина в американската история след продажбата на Visa Inc. за 19,7 млрд. долара през март 2008 г. Като се вземе под внимание и увеличаването на преференциалните акции до 4 млрд. долара от 3 млрд. долара, GM може да набере 22,2 млрд. долара.

До момента най-голямото IPO в световната история е на Agricultural Bank of China Ltd., която продаде акции за 22,1 млрд. долара в Шанхай и Хонконг през миналото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още