IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалените общински бюджети в САЩ може да снижат ръста на БВП през 2011 с 0,5%

Бюджетите на местно ниво страдат от понижени приходи, отчасти заради спада в цените на жилищата

22:12 | 20.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Намалените общински бюджети в САЩ може да снижат ръста на БВП през 2011 с 0,5%

По-ниските разходи на щатско и местно ниво, които съставляват 12% от американската икономика, могат да доведат до по-нисък ръст на БВП през 2011 с около половин процентен пункт, предупреждават от Goldman Sachs, съобщава Bloomberg.

Общинските бюджети вероятно ще се повишат с не повече от 1% в реално изражение през 2011, след като местните управи получават по-малко помощи от съответните щати, а спадът в цените на жилищата доведе до по-ниски постъпления от данъци върху имотите.

„Щатските и местните управи засега ще продължават да бъдат под напрежение”, смята Андрю Тилтън, икономист от Ню Йорк.

Жилищата спаднаха с почти 30% от пика си през април 2006, показва индексът Case-Shiller, следящ цените в 20 града.

Щатите, които ще изгубят най-много помощи от федералното правителство през следващата година са изправени пред бюджетен дефицит в размер на 134 млрд. долара за фискалната 2012, сочи доклад на Центъра за бюджетни и политически приоритети.

Според доклада данъчните приходите на щатско ниво са намалели с 12% в сравнение с предрецесионните нива.

Заетостта в общините, която намаля с 2% спрямо края на 2008 (при 5% спад в частния сектор), вероятно ще се понижи още преди да се стабилизира през 2011, предвиждат от Goldman Sachs.

Големи съкращения могат да бъдат избегнати ако местните власти повишат данъците върху недвижимите имоти, за да компенсират спада в тяхната стойност.

Общините в САЩ вероятно ще се изправят и пред по-високи лихвени разходи, поради евентуалното приключване на федералната програма, която субсидираше 35% от разходите им за лихви по облигации.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още