IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците със средни доходи търсят алтернативни начини за кредитиране

С недостатъчна кредитоспособност за банково финансиране, те се насочват към спорните експресни заеми с огромни лихви

00:48 | 14.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Американците със средни доходи търсят алтернативни начини за кредитиране

Американците със средни доходи все повече прибягват до алтернативни заеми, за да свържат двата края, пише CNBC.

Благодарение на закона Дод-Франк и други регулации, традиционните банкери не са в състояние да печелят от кредитирането на тази група.

В резултат на това средствата по кредитни карти, отпускани на средната класа могат да се свият наполовина, изтеглайки 80 млрд. долара заеми от финансовата система, показва изследване на Федералния резерв и Goldman Sachs.

Затрудненият достъп до кредити тласка американците с ниска кредитоспособност в ръцете на алтернативни заемодатели, като заложните къщи или свръхкраткосрочните кредитори. 

Сред най-спорните от тях са експресните заеми – т.нар. „заеми до заплата”. В някои щати, като Аризона и Монтана, те са забранени, а в Кентъки има система, която следи заемателите да не превишават законовите лимити.

През 2009 са били отпуснати експресни заеми на гише или по интернет на стойност 40 млрд. долара. Те са пословични с астрономическите си лихви и са обвинявани, че създават кредитна зависимост, но за хората със среден доход се явяват най-достъпният начин за заемане на пари.

Защитниците на потребителите казват, че експресните заеми насърчават непрекъснатото подновяване на заемите. Всичко, от което се нуждае човек, за да вземе такъв заем е банкова сметка и постоянен източник на доход.

Изискваните от кредиторите документи са фиш от заплатата на кандидата и чек от банка в тяхна полза за сумата на кредита и лихвата.

Обичайната такса е 15% за две седмици, така че ако заемателят вземе 100 долара, то той подписва чек за 115 и ако в деня, в който трябва да се издължи - неуспее, кредиторът осребрява чека.

„Тези заеми изправят получателите до стената, за да ги върнат в рамките на две седмици”, казва Лесли Париш от Центъра за отговорно кредитиране.

”Ако се нуждаете от 500 долара, каква е вероятността, че след две седмици ще можете да върнете парите”, пита тя? Това може би обяснява защо получателите на експресни заеми теглят средно по 8/9 на година.

Дий Литрел, ръководител връзки с инвеститорите в Cash America, споделя, че компаниите за експресни кредити не начисляват допълнителна лихва на просрочените заеми. „Не смятам да ви съдя за това, не си струва за 400 долара примерно”, казва той и посочва, че загубените лихви са около 20/30% от приходите.

Другата критика към експресните кредити са космическите лихви. 15% за две седмици се равняват на проста годишна лихва от почти 400%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
И последно - замисляли ли сте се защо в България (и не само де) банковото лоби не е допуснало и не допуска да се приеме закон за фалит на физически лица?! Ами точно затова - за да не може да се избяга от кредитното робство. Веднъж длъжник, до живот длъжник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
П.П.2.Пропуснах нещо много важно: По силата на това, че основния закон в една пазарна икномика е този за търсенето и предлагането, аз деля кредитите на два типа - ориентирани към търсенето и ориентирани към предлагането. Т.е. кредити за крайно потребление и бизнес кредити. И докато в бизнес кредитите не виждам абсолютно нищо лошо - те са част от инвестиционния процес, то кредитите за крайно потребление са лихварство в най-най-чист вид. Те са също така и икономическа перверзия защото намирам за доста долно това, богат да даде заем на беден, с цел печалба. От което богатия става още по-богат, а бедния още по-беден. И според мен, точно поради този тип кредити (за крайно потребление) имаме и настоящите икономически проблеми, а и очертаващата се безизходица. Защото този тип кредити действат като положителна обратна връзка и водят до все по- и по-голяма концентрация на доходи и ресурси във все по-малко хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
П.П.Доколко това е добро или лошо (каквото и да значи това) е предмет на отделен анализ. Но определено кредитът е нещо различно от това, което битува в главите на много хора. И за много, много от тях кредитът е точно това - модерно робство. Което не значи, че е лошо - както казах, според някои си е много добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Че лихварство има откакто има пари (а сигурно и от по-рано) е така, но едва откакто парите са без златно покритие това става основа на икономиката и дефакто променя същността й. Преди книжните пари, спестяванията са значели нещо и са били в основата на инвестициите. Днес, с изкуствено поддържаната от централните банки инфлация, а напоследък и с масивното печатане на пари, спестяванията имат все по-малко значение. А с това, по-малко значение има и миналото и се губи приемствеността от миналото към бъдещето, чиито носител са спестяванията и хората, които са ги направили. Икономика, базирана на кредит, неизбежно зависи от бъдещето. Което значи едно единствено нещо - за да има по-малко изненади в бъдеще, трябва да има все повече и повече планиране. Повтарям - планиране! На всички нива. Дефакто се получава така, че от нивото на кредитиране зависят например жилищните цени. И чрез това колко кредит се отпусне за жилищно кредитиране се определят и цените на жилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
Лихварството от панти века съществува ерго, кредитът не може да се каже, че е модерен като атрибут, така че определението, което се опитваш да ни внушиш ще звучи май по добре по този начин- "лихварството, древната доходоносна месомелачка на кривоносите"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Казано е - ако искаш да видиш в чист вид нещо, доведи го до крайност. Така и тук най-добре се вижда лихварската същност на потребителското кредитиране. И това, че то създава робска зависимост. Но така е - кредитът е модерното робство. Като вземеш една 20-30 годишна ипотека няма хър-мър - 20-30 години пълниш чужди джобове. Което, казват някои, било добре за икономиката щото създавало капитал. И да, наистина е добре. За някои. Които са от другата страна.-----------------------------Кредитът - модерното робство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още