IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP Billiton купува находище на газ на Chesapeake Energy за 4,75 млрд. долара

По този начин BHP увеличава над два пъти резервите си на петрол и газ в САЩ

10:05 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
BHP Billiton купува находище на газ на Chesapeake Energy за 4,75 млрд. долара

Минната компания BHP Billiton е постигнала споразумение за закупуване на находище на шистов газ на Chesapeake Energy в Арканзас за 4,75 млрд. долара в брой, предаде Bloomberg.

По този начин BHP увеличава над два пъти резервите си на петрол и газ в САЩ, добавяйки към тях над 10 трлн. куб. фута газ, посочват от компанията. Това ще е първият придобит актив от шистов газ на BHP в САЩ.

Общите резерви от петрол и газ на BHP ще се увеличат с 45% чрез сделката за придобиване, което е най-голямото, откакто BHP купи WMC Resources за 7,6 млрд. долара през 2005 г.

По данни на Bloomberg от началото на тази година в световен мащаб са обявени 135 сделки в петролния и газов сектор на стойност 41 млрд. долара. През миналата година придобиванията в сектора са били на обща стойност 285,3 млрд. долара – ниво, което отстъпва само на това от 2007 г.

BHP Billiton разполага и с находища на природен газ в Западна Австралия и дялове в петролни проекти в Мексиканския залив.

През миналата година BHP направи неуспешен опит за придобиване на канадската компания Potash Corp. През ноември минният гигант оттегли офертата си на стойност 39 млрд. долара, след като намеренията за сделка бяха блокирани от страна на регулаторните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още