IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика е създала 192 хил. нови работни места през февруари

Ревизирани нагоре са данните за заетостта през януари и декември, а безработицата намалява неочаквано до 8,9%

17:49 | 04.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Американската икономика е създала 192 хил. нови работни места през февруари

Щатската икономика е разкрили нетно 192 хил. нови работни места през февруари, на фона на подобряващата се ситуация и мекото време (в сравнение със снежните бури през януари), предава Bloomberg.

Очакванията на 84 икономисти, запитани от Bloomberg, се простираха от 100 хил. до 297 хил., като медианната стойност бе за 196 хил. нови работни места през месеца.

Данните за януари бяха ревизирани до 63 хил. нови места, при първоначална оценка за 36 хил., а декемврийските бяха повишени до 152 хил. от 121 хил.

В частния сектор през февруари са били създадени 222 хил. работни места, докато в държвната администрация те са намалели с 30 хил.

От началото на годината в частния сектор се сездават по 145 хил. работни места средно на месец, при 120 хил. средномесечно за втората половина на 2010.

Делът на отраслите, показващи ръст на заетостта през февруари е 68,2% - най-високият от май 1988 година насам.

Увеличение има в промишлеността, строителството и агенциите за временно подпомагане, докато намаление е отчетено в щатските и местни управи, а на федерално ниво няма изменение.

Икономиката си проправя път нагоре от началото на годината и днешните данни го доказват, коменира за Bloomberg бишият финансов министър на САЩ Пол О’Нийл. „Намираме се в естествен процес на оздравяване на икономиката”, казва той.

Същевременно безработицата в САЩ неочаквано се понижи до 8,9% от 9% през януари - най-ниското ниво от април 2009. Медианното очакване на икономистите бе за безработицата от 9,1%.

Трудовата сила в страната се е увеличила през февруари с 60 хил., след като безработните са намалели със 190 хил., а заетите са се увеличили с 250 хил. – т.е. 60 хил. обезкуражени, които не са се водили към безработните, са си намерили работа.

Показателят за безработицата, включващ обезкуражените лица, както и частично заетите, търсещи пълна заетост, също намалява – от 16,1% на 15,9%.

Средното почасово заплащане през февруари на практика е без промяна (+1 цент) на ниво от 22,87 долара на час.

Без промяна са средните отработени часове за седмица (34,2), както и делът на безработните в продължение на повече от половин година (43,9%).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още