IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat придоби още 16% в Chrysler

Италианската автомобилна компания плаща 1,27 млрд. долара за увеличението на дела си в Chrysler от 30% на 46%

15:00 | 21.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Fiat и Chrysler - брак по сметка. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Fiat и Chrysler - брак по сметка. Снимка: Ройтерс

По всичко изглежда, че американската авантюра на Fiat се превръща във вълнуващо приключение. Днес италианският автомобилопроизводител обяви, че ще увеличи участието си в Chrysler от сегашните 30% на 46% до няколко месеца, веднага щом базираният в Детройт американски концерн изплати своите дългове към федералното правителство. Това се очаква да се случи още през второто тримесечие на годината. Цената на новите 16% от акциите на Chrysler е 1,27 млрд. долара.

Chrysler все още дължи 7 млрд. долара на правителствата на САЩ и Канада, които подкрепиха финансово концерна през 2009 г. и така го спасиха от фалит. В края на 2008 г. компанията получи първата спешна държавна помощ от 4 млрд. долара, които й позволиха да оцелее няколко месеца. След това последваха още няколко финансови инжекции.

Връщането на спасителните заеми към двете правителства е последното все още неизпълнено условие, което италианците поставиха на американските си партньори. Останалите бяха Chrysler да започне да сглобява икономични двигатели във фабриката си в Дънди (Мичиган), да продаде извън САЩ коли за 1,5 млрд. долара и да създаде компактен модел на базата на автомобил на Fiat, който да има разход на гориво до 5,9 л/100 км.

Сделката с американците позволи на италианската фирма да навлезе лесно на огромния американски пазар, който остава най-големият в света, независимо от спада в продажбите напоследък. Освен това тя даде и достъп до 10% от производствените мощности на Chrysler в Северна Америка. До този момент италианците не са инвестирали в американския концерн нито един долар, вложенията са под формата на италианска техника.

Главният изпълнителен директор на Fiat Серджо Марчионе заяви, че новото придобиване е „фундаментална крачка по пътя към създаването на един мечтан автомобилен колос“. „Обявената днес операция, заедно с планирания ръст от 5% до края на годината, ще ни доведат до реализирането на целта – да станем световен автомобилен производител – модерен, ефикасен и конкурентоспособен“, каза Марчионе, цитиран от Ройтерс.

През миналата седмица Fiat вече повиши планово участието си в американския концерн от 25 на 30%. Де факто италианците контролират напълно детройтския концерн още от новия старт на компанията, след като го спасиха от контролиран фалит през юни 2009 г. На няколко пъти Маричоне изразяваше желанието Fiat да стане мажоритарен акционер в американския производител, но това беше обвързано с горните условия.

Междувременно вчера италианската компания потвърди прогнозите си за положителни финансови резултати за 2011 г. Приходите трябва да нарастат с 2 до 3% и да достигнат около 37 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още