IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще плати данък "лукс" в САЩ?

Крайният резултат от спора между демократи и републиканци за данъчната политика в голяма степен ще определи посоката на развитие на американската икономика

12:10 | 23.06.11 г. 2
Кой ще плати данък "лукс" в САЩ?

Брутална битка за данъчната политика се поведе в Конгреса на фона на хилавия икономически растеж и растящия държавен дълг на САЩ, пише FoxNews.

Консерваторите настояват за приемането на ниски данъчни ставки, за да се насърчи растежа на икономиката, а либералите искат да вдигнат налозите за богатите, за да финансират държавните икономически стимули и редукцията на дълга. И двете страни обаче са единодушни, че е дошло времето за опростяването на американското данъчно законодателство.

Крайният резултат от спора за данъчната политика в Страната на неограничените възможности може да изиграе голяма роля в определянето на посоката на възстановяването на Щатите, посочват експерти. „В краткосрочен план, ако данъците се намалят – това ще насърчи вътрешното търсене, ще остави повече пари за хората, които пък ще харчат повече“, посочва икономистът Мартин Бейли от Brookings Institution.

На противоположното мнение е Вероник де Руги от Mercatus Center в George Mason University. Спопред нея правителството не може да създава богатство. „Минахме през три години, през които властта ни обясняваше как ще похарчи маса пари, за да създаде работни места. Видяхме, че това не работи“, коментира тя.

Историята е пълна с примери, илюстриращи и двете тези, пише изданието. По време на управлението на Рейгън имаше ниски данъци и икономически растеж. Клинтън вдигна данъците и пак имаше икономически растеж. Повечето икономисти обаче гледат да не вадят причинно-следствени връзки. Експерти коментират, че никой не може да предвиди с абсолютна точност какво ще е движението на стоки, услуги и пари и какви промени и обърквания може да причини политиката на икономиката.

Идеята за по-високо облагане на богатите не е от днес. През 1990 г. Конгресът прие данък „лукс“, също с цел да увеличи приходите за сметка на богатите в САЩ. В резултат вносът на луксозни автомобили само за година се срина с 20%. Яхтената индустрия освободи близо 19 000 работници и служители. Накрая се оказа, че сметката така или иначе са я платили по-бедните американци.

Сега данъчното облагане на богаташите отново е на дневен ред. Президентът Барак Обама на няколко пъти повдига този въпрос, за последно в обръщение от 14 април 2011 г. в George Washington University.

„Статистиката сочи, че в последното десетилетие средногодишният доход на 90% от американците е намалял. На 1% от населението обаче – най-богатите, доходите са се вдигнали с повече от 25%“, посочи Обама в речта си. „Кой тогава трябва да плаща по-ниски данъци?“, коментира той.

Американският президент обаче пропуска, че именно този 1% богати американци понасят по-голямата част от данъчното бреме. Данни на американската приходна агенция (IRS) сочат, че 38% от данъчните приходи през 2008 г. са постъпили именно от облагането на техните доходи. Докато данъчните постъпления от облагането на по-бедните американци са само 3% от размера на общите приходи от налози. 49% от американските домакинства пък изобщо не плащат данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Чужденците, естествено ! Сирия, Либия, Ирак.. Кой друг да плаща данък лукс в САЩ ? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hala
преди 12 години
В момента е нужен BIPARTISAN LEADERSHIP. И не само в САЩ. Освен това, моето мнение е, че системата ФИРМИ - ЛОБИРАНЕ - ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ ПОЛИТИЦИ които имат краткосрочни цели (4 години) е дефектен. Или поне в ущърб на това, което може да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още