IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват 2-3% ръст на американската икономика през 2011 г.

Печалбите и продажбите на щатските фирми през второто тримесечие намаляват спрямо първото, сочат данни на Националната асоциация на бизнес икономистите

10:05 | 18.07.11 г. 1
Икономисти очакват 2-3% ръст на американската икономика през 2011 г.

За очаквано бавно възстановяване на американската икономика предупредиха експерти от Националната асоциация на бизнес икономистите (NABE). Според организацията по-малко нейни членове са обявили по-високи продажби и печалби през второто тримесечие, пише MarketWatch.

56% от бизнес икономистите съобщават, че техните компании или индустрии са постигнали по-високи продажби през второто тримесечие. За сравнение, през първото тримесечие по-добри резултати обявиха 63% от експертите.

Само 29% от анкетираните заявяват, че компаниите им са постигнали по-високи печалби, докато през първите три месеца от годината ръст на печалбата са постигнали 45% от компаниите, включени в проучването на асоциацията.

Икономистите отдават забавянето на растежа на глобалните финансови събития, сред които политическата криза в страните производителки на петрол, катастрофалното земетресение в Япония, както и високите цени на суровините.

За 2011 г. експертите прогнозират по-бавен растеж. Едва 11% от тях са оптимистично настроени и предвиждат ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от над 3 на сто. 76% от бизнес икономистите смятат, че икономиката на САЩ ще отчете растеж от 2-3%.

Оптимистичен знак е, че все повече американски фирми наемат персонал. 42% от бизнес икономистите съобщават за наети нови хора през второто тримесечие, докато през първите три месеца на годината нови служители бяха взели 40% от фирмите членки на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
lyusien
преди 12 години
Ръстат на Б В П на С А Щ ще бъде над 3% може би около 3.5 % Забавянето през второто тримесечие си има обяснение -Земетресението в Япония което донесе сериозно намаление на автомобилната индустрия и дълговата криза в Европа Европа е наи големия търговски и финансов партньор на С А Щ и проблемите там оказват влияние на ръста на Б В П Фактор за забавянето е промените в Северна АфрикаЩе видите че третото и наи вече четвъртото тримесечие на 2011 ще бъдат много по-добри за американската икономика и ръста ще бъде над 3% Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още