IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократи и републиканци обсъждат план Б за тавана на дълга

Има вероятност да се дадат правомощия на Барак Обама, който еднолично да вдигне тавана на американския дълг

21:24 | 18.07.11 г. 1
Демократи и републиканци обсъждат план Б за тавана на дълга

Пет дни остават до крайния срок, който президентът на САЩ Барак Обама даде на републиканци и демократи да се споразумеят за тавана на дълга. Сделка все още няма, но двете основни партии работят по план Б, за да избегнат фалит на страната, пише Ройтерс.

И републиканци, и демократи са съгласни, че таванът на американския дълг трябва да се увеличи, за да може страната да продължи да се финансира чрез заеми, но остават дълбоките идеологически различия как да се случи това, отбелязва агенцията.

Въпреки това обаче финансовият министър на Страната на неограничените възможности Тимъти Гайтнър е оптимист, че до споразумение ще се стигне. „Въпреки това, което се чува, хората все повече се сближават”, коментира Гайтнър, който се срещна с представител на Камарата на представителите в петък.

„Познавате лидерите на републиканците”, коментира тогава американският финансов министър за CNBC. „Забравете фалита”, заключи той.

Лидерът на републиканците в Сената Мич МакКонъл предложи алтернатива, според която на президента Барак Обама да се даде властта сам да вдигне тавана на дълга на страната. Сложният му план, който се състои от три отделни етапа, премина на дневен ред, след като преговорите за свиване на дефицита се провалиха, а заради предстоящите догодина избори и републиканци, и демократи твърдо застанаха на своите позиции за данъчната политика.

Демократите са склонни да дискутират ангажимент за свиването на дупката в хазната само при условие, че се вдигнат данъците за богатите американци. Републиканците пък настояват, че евентуално повишаване на каквито и да било данъци ще спъне икономическия растеж и настояват управляващите да намалят разходите по някои правителствени програми.

Заради този спор планът на МакКонъл сякаш вече се вижда като адекватно решение на проблема. Той ще позволи на републиканците да избегнат „отровния” вот за вдигането на тавана на дълга.

Експерти на партията продължават да работят по детайлите на плана, като той включва и пакет бюджетни съкращения на стойност 1,5 трилиона долара.

Междувременно, Goldman Sachs намали прогнозата си за икономическия растеж на САЩ заради слабите продажби на дребно, бавния ръст на производството и слабото потребителско доверие, пише още Ройтерс. Според финансовата институция, по-лошата прогноза донякъде се дължи и на катастрофалното земетресение в Япония от месец март, което наруши нормалния ритъм на доставките на суровини.

За второто тримесечие от Goldman Sachs очакват брутния вътрешен продукт да регистрира ръст от 1,5 на сто, а през третото тримесечие – 2,5% вместо 3,25 на сто.

Преди това Bank of America, Merrill Lynch и BNP Paribas също занижиха прогнозите си за икономическия растеж на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Умуват да напечатат ли още долари или не?Как изведнъж станаха толкоз несигурни в себе си. Да не им е свършило мастилото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още