IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: САЩ ще запазят безупречния рейтинг на държавния си дълг

Единствено прогнозата би могла да бъде променена на отрицателна

10:22 | 30.07.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;<a href="http://www.sxc.hu/">http://www.sxc.hu</a></p>

Снимка: http://www.sxc.hu

Според рейтинговата агенция Moody's САЩ ще запазят своя безупречен рейтинг на държавния си дълг. Според експертите на агенцията, цитирани от Ройтерс, единствено  прогнозата към него би могла да бъде променена на отрицателна.

Ако сегашният таван на държавния дълг от 14,3 трлн. долара не бъде повишен до вторник, когато изтича крайният срок за приемане на закон, който да разреши на администрацията да емитира нов дълг, за да може да продължи да обслужва плащанията си, САЩ се определят плащането на лихвата върху дълговете и по този начин ще избегне състоянието на "дефолт", т.е. невъзможност да бъдат обслужвани задълженията, посочва още Ройтерс.

Тази оценка бе посрещната като потвърждение на прогнозите на множество експерти, че липсата на напредък в преговорите за повишаване на горната граница на държавния дълг няма да окаже мигновено влияние върху кредитния рейтинг на САЩ.

В средносрочна перспектива обаче този рейтинг може да бъде понижен, ако Белият дом и Конгресът не постигнат споразумение за държавния дълг и за съкращаване на огромния бюджетен дефицит, посочва AFP. Ако политиците вземат само краткосрочно решение за дълга,  Moody's ще преразгледа оценката си.

Евентуалното намаляване на кредитния рейтинг на държавния дълг на САЩ ще предизвика шок във финансовата система, посочва Ройтерс. САЩ поддържат сегашния си рейтинг вече близо столетие, а това от своя страна позволява дълговите книжа да се търгуват при минимална лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
my-SHOP
преди 12 години
Колега това копче много скоро ще се счупи. Защото и зад океана политиците все повече гледат собствения интерес, а след това интереса на държавата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivan Dimitrow
преди 12 години
Реално погледнато САЩ няма да фалират просто на другите дуржави ще стане по трудно.....! Ако се досещате за какво става на въпрос,цукат копчето пари и $ пада,а нефта се вдига и туко виж повечето хора ще гледат към екологията ще забравят за коли и колела ще карат!!!! А тоя държавен дълг миналата година го сменяха на всяко тримесечие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
кога ще срежат рейтингът им?когато цяла америка е потопена под вода ли? за гърция опищяха света и се надпреварваха коя агенция да намали пове4е рейтингът и твърдяха 4е ще обяви фалит а сега си затварят о4ите когато трябва да действат обективно, като фалира лемън си трайкаха сега като фалира америка пак си трайкат като цяло агенциите са безмислени те само всяват хаос и смут и не са обективни с оценките си деистват избирателно и пораждат пазарни сътресения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Прогнозите на тия агенции са: ТРАЙ КОНЬО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още