IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Правителството на САЩ не трябва повече да разчита на помощ от Фед

В същото време Сенатът блокира ключов елемент от законопроекта на американския президент Барак Обама за стимулиране на икономиката

11:43 | 21.10.11 г. 2
<p>
	Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Американското правителство повече не трябва да разчита на каквито и да било пакети с финансови помощи от Федералния резерв, а сенатът трябва колкото се може по-бързо да приеме законопроектите за намаляване на дефицита в държавния бюджет и борбата с безработицата, е заявил председателят на Фед Бен Бернанке, цитиран от РИА Новости.

Късно снощи Бернанке взе участие в традиционната седмична работна среща на сенаторите от Демократическата партия.

След срещата демократът Ричард Дърбън разказа, че законодателите са помолили Бернанке Фед да предприеме по-решителни действия в подкрепа на американската икономика и за борба с безработицата. В отговор обаче председателят на Фед е заявил, че финансовата институция и той лично вече са направили всичко възможно, за да подкрепят икономиката и за стабилизиране на финансовата политика, като сега е ред на властите в страната да се заемат с този въпрос.

„Бернанке каза, че от финансова гледна точка той е направил всичко възможно. Мисля, че това наистина е така. Сега всичко зависи от нас – трябва да приемем законопроекта за борба с безработицата и ще се опитаме да го направим“, подчерта Дърбън.

По думите му на срещата е била обсъдена и кризата в Европа, като Бернанке за пореден път е повторил, че събитията в Гърция могат да окажат влияние върху икономическото положение в САЩ. Председателят на Фед е отбелязал също, че американското правителство и самият той многократно са призовавали властите в европейските държави да предприемат решителни мерки, за да избегнат задълбочаването на кризата.

Сенаторите са получили „голям обем нова подробна информация“ за същността на проблемите в Европа, но Бернанке е отказал да отговори на въпроса доколко голяма е вероятността за разпространение на кризата извън европейските граници.

„Там бяха взети някои ключови решения, които биха могли да повлияят на САЩ. Той разказа също за планираните срещи, които са важни от гледна точка на бъдещето на Гърция“, изтъкна Дърбън.

Малко по-късно тази нощ Сенатът блокира ключов елемент от законопроекта на американския президент Барак Обама, който предвиждаше чрез увеличаване на данъка на най-богатите американци да бъдат създадени работни места за учители, полицаи и в спешната помощ, съобщи ВВС.

Гласовете на сенаторите се разделиха по равно – 50:50, докато за приемането на текста са нужни 60 гласа.

Предложението е част от плана на Обама на стойност 447 млрд. долара, който трябва да даде старт за възстановяването на американската икономика.

„Да защитават милионерите и да провалят президента Обама е по-важно за моите колеги от Републиканската партия, отколкото създаването на работни места и възстановяването на икономиката ни“, заяви демократът Хари Рийд.

Според републиканците обаче повишаването на данъците не е начин за създаване на нови работни места и за стимулиране на растежа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
I
преди 12 години
При дефлация, банките с пари от бейлаут ще си напазаруват света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
ФЕД - никога не е бил на страната на САЩ и правителството , от което следва че като основен кредитор има най-малко интерес от печатане и обезценяване на дълга в долари .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Tony
преди 12 години
Ей, най-накрая му дойде ума в главата! От този момент започваме дефлацията, което е начина за излизане от кризата.3 години го чакам да си изживее илюзиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още