IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Суперкомисията“ не постигна съгласие за намаляване на дефицита в САЩ

Въпреки неудовлетворителните разговори водещи агенции обявиха, че няма да понижат американския кредитен рейтинг

16:19 | 22.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
“Суперкомисията“ не постигна съгласие за намаляване на дефицита в САЩ

Американската „Суперкомисия“ не успя да постигне съгласие по ограничаването на правителствения дълг с 1,2 трлн. долара. Разговорите се водят в момент, когато държавният дълг на САЩ вече надхвърля 15 трлн. долара, пише ВВС.

Комисията е съставена от шестима членове на партията на демократите и шестима от партията на републиканците. Тя бе създадена през август като компромис за постигане на сделка за увеличаване на тавана на американския дълг, благодарение на която бе преодоляна опасността САЩ да спрат да обслужват част от задълженията си.

Тогава забавянето на компромиса предизвика решение на агенция Standard&Poor's за понижение на кредитния рейтинг на САЩ. След него последваха масирани разпродажби и сериозна нестабилност на пазарите на ценни книжа.

За момента от Standard&Poor's и Moody's заявяват, че липсата на споразумение на вчерашната среща няма да има непосредствен ефект върху рейтинга на САЩ. От Fitch обаче посочват, че е възможно да бъде влошена перспективата на американския държавен дълг, след което да последва процедура по преразглеждане на рейтинга.

Провалът на разговорите означава, че по всяка вероятност в САЩ няма да достигнат до консенсус по данъчните въпроси и държавните разходи до 2013 година. Както е известно, през следващата година предстоят избори за нов президент и смяна на част от местата в Конгреса.

Задачата на комисията е да се набележат мерки, с които държавният дефицит да се понижи с поне 1,2 трлн. долара в рамките на следващите десет години. Ако не се стигне до компромис, то ще се прибегне до автоматично намаляване на разходи по схема, одобрена от президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още