IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците най-бързо понижават дълговото си бреме

При този темп на понижаване на задълженията американците ще достигнат устойчиви дългови нива към средата на 2013 г.

21:06 | 24.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Американците най-бързо понижават дълговото си бреме

Американците погасяват дълговете си по-бързо от потребителите в останалите страни и може би скоро ще намалят тежестта на задълженията си до устойчиви нива – тенденция, която открива пътя за икономическото възстановяване на страната, се посочва в доклад на McKinsey Global Institute, цитиран от CNBC.

Въпреки това, дори след като щатските потребители погасят дълговете си, те вероятно няма да са толкова силен двигател на глобалния растеж, какъвто бяха преди кризата, предупреждава McKinsey Global Institute.

Според анализаторите, понижаването на дълговите нива се случва в две фази – първо частният сектор изплаща дългове, икономическият растеж е негативен или минимален, а правителственият дълг нараства, а след това растежът се възстановява и помага за постепенното понижаване на правителствения дълг.

„Някак си изненадващо, като се имат предвид многобройните опасения за щатската икономика, откриваме, че САЩ са доста напред във фазата на понижаване на дълговите нива в частния сектор и всъщност ще са първата страна, която ще навлезе във втората фаза“, се посочва в доклада.

„Оставащите препятствия, за да може щатската икономика да се върне към устойчив растеж, са проблемите на пазара на недвижими имоти и неспособността на политиците да предложат приложим план за понижаване на публичния дълг в средносрочен план“, изтъква  McKinsey Global Institute.

След началото на финансовата криза, задълженията на щатските домакинства са намалели с 584 млрд. долара или с 15 процентни пункта спрямо разполагаемите доходи на домакинствата - повече отколкото в която и да е друга страна.

При този темп на понижаване на задълженията американците ще достигнат устойчиви дългови нива към средата на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Всичко там е измама и счетоводни номера, а истината е много проста САЩ имат огромен търговски дефицит който се получава от огромното потребление, което от своя страна се стимулира чрез постоянни субсидии от правителството, което се подхранва съответно от ФЕД с печатане на пари. А господството на долара да се използва за разплащане навсякъде пък се осигурява от американската армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
stanislavr
преди 12 години
Понижават, защото могат да фалират като физически лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още