IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 25 години американският дълг може да се удвои

Републиканците, водени от кандидата за президент Мит Ромни, настояват за намаляване на данъчните ставки

22:46 | 05.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 25 години американският дълг може да се удвои

Американският дълг може да достигне двойно равнище на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2037 година, ако федералното правителство запази сегашната фискална политика.

Това сочи публикуван днес доклад на Бюджетната служба към Конгреса на САЩ (Congressional Budget Office), цитиран от CNBC.

Според доклада на службата, която е партийно независима, дългът - в момента 73 процента от БВП - трябва да достигне 109% до 2026 година и да доближи 200% през 2037 г.

Според доклада обаче, ако намаляването на данъците, въведено при управлението на Джордж У. Буш, бъде прекратено, както е планирано, на 31-и декември, заедно с някои други данъчни политики и политика на разходите, публичният дълг на САЩ ще се свие значително, до 53% от брутния вътрешен продукт през 2037 г. от 73% тази година.  

За сравнение Гърция, която страда от дългова криза и е заплашена от напускане на еврозоната, през тази година ще има дългове в размер на 160% от БВП. 

Демократите на президента Обама твърдят, че запазването на намалените данъци, каквото е настояването на републиканците, е фискално безотговорно, защото са необходими нови приходи чрез възстановяване на по-високи данъци за богатите.

Републиканците пък, водени от кандидата за президент Мит Ромни, твърдят, че данъчните ставки може да бъдат намалени, ако Конгресът направи значителни съкращения на някои програми като тези за здравеопазване на възрастни и бедни - Medicare и Medicaid.

Според доклада на комисията, както и през последните години, най-големият източник на растеж на федералните разходи ще бъдат именно тези програми за здравни грижи. До 2037 г.,  ако няма промени в здравеопазването, федералните разходи за здравеопазване ще се удвоят до около 10% от брутния вътрешен продукт в сравнение с около 5% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Абсолютно лъжлива статия, елементарна сметка само да уточня в заглавието пише да се УДВОИ, та сега е 15 трильона на гонина са с по 1 трильон на минус значи след 15 години ще са с 30 трильона дълг и това е много много оптимистична прогноза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
По-лошо от държавния монопол е частния монопол! В случая банков - върху зелената форматирана вестникарска хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 11 години
Сегашният дълг на САЩ е последица от непригодно за долар американско държавно финансово управление.Пример: Ако САЩ бе с годно за долар финансово управление САЩ ще е без държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още