IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще избегне ли Детройт финансовия срив?

Има голяма вероятност градът да обяви фалит

09:30 | 08.12.12 г.
<p>
	След като Обама спаси автоиндустрията, сега може да се наложи да спасява и нейния център.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

След като Обама спаси автоиндустрията, сега може да се наложи да спасява и нейния център. Снимка: Ройтерс

Детройт е на ръба на финансов срив, пише Forbes. Докато местните управници спорят около съдбата на града, изплува един от възможните варианти, който от дълго време се избягва: общински фалит.

Идеята поражда ужас у мнозина и заплашва да разруши крехкия напредък на Детройт в опитите да поправи репутацията си с помощта на инвеститори-милиардери като Дан Гилбърт и фамилията Илич, която притежава Detroit Tigers и Red Wings.

По закон обявяването на несъстоятелност по "Глава 9" би поставило града в неясна територия. Ако това се случи, Детройт ще е най-големият град в САЩ, подал заявление за фалит, въпреки че подобна участ вече сполетя Харисбърг в Пенсилвания и Ориндж Каунти в Калофорния. Държавните законодателни органи и републиканският гурбенатор Рик Снайдър обсъждат възможностите това да се избегне.

"Глава 9" обаче може да се окаже единственото решение за проблемите на града. В същото време има и някои въпросителни около евентуалното обявяване на несъстоятелност. Ето и някои от тях:

Кой ще е длъжникът? Както във всеки един случай на фалит, и тук има длъжници и кредитори. Кой обаче ще представлява Детройт - кметът Дейв Бинг? Градският съвет? Това е ключов въпрос, който трябва да бъде решен преди подаването на молба за фалит.

Какво ще се случи със синдикатите? Федералният закон за фалитите дава на длъжниците право да анулират договорите със синдикалните организации и да отхвърлят пенсионните споразумения. Съдията не е задължен да нарежда преговори, които обикновено протичат между фирмите и синдикатите. Това вероятно ще е спорен проблем в Детройт, където има десетки синдикални организации.

Как ще участват кредиторите? Фалитът по "Глава 9" не предвижда създаването на официален комитет на кредиторите, каквато е практиката при корпоративните дела. Освен това, кредиторите не могат да предоставят конкурентни планове за реорганизация. Така при общинските фалити кредиторите са в много по-неблагоприятна ситауция спрямо случаите на корпоративни фалити.

Кой управлява по време на фалита? По закон политическите институции остават непокътнати. Съдията няма право да се намесва в политически дела, освен ако не е получено съгласие от избраните управници. Не е напълно ясно обаче дали съдията не може да отстрани кмет или да го накара да предприеме определени финансови действия.

Кой ще плати за реорганизацията? Това е един от най-големите проблеми пред Детройт. По закон длъжниците имат право да събират приходи, да увеличават данъци и да предприемат нужните мерки за реорганизация.

В крайна сметка Детройт може да се окаже в ситуация, в която ще се нуждае от собствен спасителен план и има два варианта: да получи финансиране от щата Мичиган или от федералното правителство.

До момента Снайдър не коментира становището на държавата, въпреки че не оспорва, че стабилизирането на Детройт е важно за бъдещето на Мичиган. Няма намеса и от страна на администрацията на Обама. Президентът обаче може да се наложи да помогне за спасяването на един град, със спасението на чиято индустрия се гордее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Че то Детройт си е разбит от време оно!Има един център и дотам. Всичко е разрушено, личи се могъщата снага от преди на града, но в момента е не просто тъжна гледка а е страшна!Имам лични снимки, тъга!Днес бях в Мичиган, но минах край Гери, друго минало величие на Америка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още