IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейнър предлага по-високи данъци за милионерите в САЩ

Ще отнеме известно време, докато се финализира споразумение, но сега имаме сигнал, че е много вероятно това да се случи скоро, коментира анализатор

11:49 | 17.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Бейнър е готов да преглътне по-високи данъци за богатите срещу по-сериозни съкращения на социалните разходи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Бейнър е готов да преглътне по-високи данъци за богатите срещу по-сериозни съкращения на социалните разходи. Снимка: Ройтерс

Надеждите за скорошна бюджетна сделка във Вашингтон бяха съживени, след като председателят на Камарата на представителите в Конгреса републиканецът Джон Бейнър предложи да бъдат повишени данъците за американците, които печелят над 1 млн. долара на година – сериозна отстъпка в преговорите с администрацията на президента Барак Обама, съобщава Financial Times.

Пробивът в преговорите е чувствителен, тъй като Бейнър и повечето републиканци принципно се противопоставят на каквото и да е повишаване на данъците. От друга страна демократите и президентът Обама настояват за по-високи данъци за богатите като условие за сключването на сделка.

„Предложението на Бейнър коренно трансформира преговорите“, казва Шон Уест, анализатор на Eurasia Group. „Ще отнеме известно време, докато се финализира споразумение, но сега имаме сигнал, че е много вероятно това да се случи скоро“.

Бейнър предлага данъците за богатите американци да бъдат повишени, но при условие, че Обама се съгласи на по-сериозни съкращения на държавните пенсии и програмите за  здравеопазване. Това включва повишаване на възрастта, при която може да се кандидатства за Medicare – правителствената програма за подпомагане на възрастни хора – както и ревизиране на формулата за плащания по програмите за социално осигуряване.

Предложението на Бейнър е по-консервативно от идеята на Обама да бъдат повишени данъците за всички домакинства, които печелят над 250 хил. долара на година. То обаче може да се окаже основа на компромисна сделка между републиканците и демократите, при която заложеният праг на доходите, над който ще бъдат повишени данъците, вероятно ще е 500 или 750 хил. долара на година.

Говорител на Бейнър коментира, че сделката все още не е сигурна. „Каналите за комуникация остават отворени, но сделка все още няма, нито пък се очертава да има такава в близките дни“, коментира той.

Белият Дом не е публикувал официално становище по предложението, но представители на администрацията коментират, че идеята на Бейнър е била отхвърлена.

Бейнър направи предложението си след среща с Обама в Белия дом в четвъртък и телефонен разговор в петък.

Ако бъдат повишени данъците единствено на домакинствата с годишен доход от над един милион долара от сегашните 35%, това би генерирало едва част от предвидените 1,4 трлн. долара, които Обама иска да събере чрез данъчната реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jimmy
преди 11 години
Ама да не стане и Робърт де Ниро белгийски гражданин ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още