IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P завладя петгодишен връх

За пръв път в историята на Google акциите поскъпнаха над 800 долара за брой

23:29 | 19.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P завладя петгодишен връх

Спекулации за сливания и придобивания в бранша на офис артикулите и добри икономически данни качиха в ранната търговия индекса Dow Jones до най-високото му равнище от октомври 2007 г. насам. След удължен уикенд заради вчерашния празник индексът се покачи първоначално до 14 045 пункта, след което отново сдаде малко от ръста си. В крайна сметка бенчмаркът приключи сесията с ръст от 0,39 на сто до 14 036,30 пункта.

Standard & Poor’s 500 обаче приключи вторника на най-високото равнище от пет години насам, след като нарасна с 0,6 на сто до 1528,66 пункта. В петък индексът приключи седмата седмица на ръст, скачайки с 0,1 на сто за петте дни. В момента бенчмаркът е само на 2,7 на сто под своя рекорд за всички времена от 1565,15 пункта от 2007 г.

Технологичният индекс Nasdaq спечели 0,37 на сто до 3203,78 пункта, а Nasdaq 100 скочи с 0,31 на сто до 2773,16 пункта.

Доверието на американските строители на жилища намаля до 46 пункта през февруари от 47 пункта през предходния месец на фона на несигурността около ръста на работните места и нарасналите цени на строителните материали, сочи индексът за жилищния пазар на американската Национална асоциация на строителите на жилища и Wells Fargo. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха подобрение до 48 пункта.

Индексът не е надхвърлял 50 пункта – нивото, разделящо благоприятните условия за бизнес в сектора от неблагоприятните – от април 2006 г.

Доверието в състоянието и перспективите пред икономиката на Германия за следващите шест месеца е достигнало най-високото си ниво от април 2010 година. Това показват редовните данни на изследователския институт ZEW, който изготвя индекс на доверието в най-голямата икономика на еврозоната.

През февруари индексът скача с 16,7 пункта до 48,2 пункта, съобщава базираният в Манхайм институт, като базира оценката си на анкета сред 300 инвеститори и анализатори.

„Дори ако икономиката се вдигне дори два пъти по-малко, отколкото показват някои показатели, то всички страхове от техническа рецесия в Германия сега се изпаряват", каза икономистът Карстен Бржески пред ING.

Акциите на Office Depot Inc. скочиха с 10 на сто, а тези на OfficeMax Inc.- с 21%, след като човек, запознат с въпроса, заяви, че компаниите са обсъдили сливане и може да обявят сделка през тази седмица. Акциите на Bank of America Corp. и Citigroup Inc. се повишиха с повече от 1,9%.

Книжата на Google Inc. скочиха с 1,6% надминавайки за първи път 800 долара. Акциите поскъпнаха в крайна сметка с 12,91 долара 805,80 долара – най-високото равнище, откакто компанията стана публична през август 2004 г. Google печели от рекламните промоции на сайта си и растящия брой потребители, имащи достъп от смартфони и таблети. Освен това концернът обмисля откриването на собствени магазини в САЩ, в които да предлага собствени устройства, пише Wall Street Journal. Според анализаторите на Morgan Stanley Google ще спечели по мноого начини от тези магазини.   

На Dow спад отчетоха акциитена здравния застраховател UnitedHealth Group с 1,83 на сто и заеха предпоследното място в индекса. Конкурентът Humana поножи прогнозата си за печалба и обоснова това със кращения на държавния застраховател Medicare в програмата му Medicare Advantage Programm. Книжата на Humana загубиха 6,60 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
hemilio
преди 11 години
Мда и аз така мисля,това не е оптимизъм-това е спекула!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Не е истина. При неработеща световна икономика, нерешен финансов проблем на САЩ, акциите хвърчат нагоре... Пригответе си златцето.. идват тежки дни предизвикани от спекулантите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още