IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: 17 от 18-те водещи щатски банки ще оцелеят при сериозна рецесия

При най-тежкия сценарий в поредните стрес тестове водещите американски банки ще се разделят с 462 млрд. долара

10:33 | 08.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на&nbsp; Goldman Sachs Лойд Бланкфейн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на  Goldman Sachs Лойд Бланкфейн. Снимка: Ройтерс

Американските банки разполагат с достатъчно капитал, за да оцелеят в условията на дълбока рецесия, заяви Федералният резерв (Фед), след като обяви, че 17 от 18-те водещи банки в страната са издържали последния кръг стрес тестове, съобщава BBC.

Управляваната от държавата Ally Financial – бившото финансово подразделение на General Motors – е единствената банка, която не е издържала теста, оценяващ капиталовата й устойчивост.

С хипотетичен спад на капиталовата адекватност до 5,7% и 5,8% Morgan Stanley и Goldman Sachs са следващите банки с най-нисък резултат.

Централната банка провежда подобни тестове от 2009 г.

„Най-големите американски банки са все по-подготвени да се справят в условията на екстремни икономически сценарии и като цяло имат много по-добри капиталови позиции, отколкото преди кризата“, се посочва в изявлението на централната банка.

В най-тежкия сценарий е заложена безработица в САЩ 12,1%, срив на фондовите борси с 50%, на цените на жилищата - с 20%. Основните търговски компании пък претърпяват пазарен шок.

„Според този сценарий общите загуби за 18-те американски банки ще достигнат 462 млрд. долара през 9-те тримесечия на хипотетичен спад“, изтъква Фед.

Капиталовата адекватност на 18-те институции ще се свие от средните 11,1% през третото тримесечие на 2012 г. до 7,7% през четвъртото тримесечие на 2014 г.

Минималната капиталова адекватност, необходима за преминаването на теста е 5%.

С 1,5% Ally Financial беше единствената финансова институция, която не успя да покрие този критерий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още