IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се покатери до нов връх

Страховете за Кипър не успяха да спрат възхода на американските индекси

22:25 | 20.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Dow Jones се покатери до нов връх

Въпреки напрегната ситуация в Кипър в сряда капиталовите пазари в САЩ приключиха сесията с повишения.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial нарасна с 0,3 на сто до 14 500 пункта. Широкият индекс Standard & Poors 500 отчете ръст от 0,54% до 1556, 6 пункта, само на 6,39 пункта от рекордната си стойност, а технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши с 0,60% до 3248, 5 пункта, предаде MarketWatch.

"Пазарът ще се опитва да чете между редовете и да полага специални грижи, ако има някакви промени в отношението на Фед", заяви главният директор на Sarhan Capital Адам Сархан. Зад кулисите на централната банка на САЩ започна преди дни разгорещен дебат за това колко дълго трябва да бъде продължена ултра експанзионистичната парична политика в борбата срещу кризата.

Все пак след двудневни консултации Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) реши да остави основния лихвен процент в границите между 0 и 0,25 на сто. Бен Бернанке потвърди обещанието си, че ще вдигне лихвите едва тогава, която безработицата падне под 6,5 на сто. В момента нивото ѝ упорито остава на 7,7 на сто. Освен това всеки месец ще бъдат закупувани облигации на стойност от 85 млрд. долара за насърчаване на икономиката.

Сред отделните стойности сред лидерите в Dow са акциите на Hewlett-Packard в навечерието на общото събрание на производителя на компютри и принтери, с увеличение от 1,69 процента. Във фокуса са и акциите на FedEx, която със загуба от 6,4% е в края на S&P 500. Логистична компания не успя да оправдае очакванията за печалбата през третото тримесечие и намали своята прогноза за цялата година. Печалбата за периода отчита спад от цели 31 на сто. Сред водещите акции в индекса са и книжата на Coca-Cola.

Акциите на Adobe Systems скачат с 3,44 на сто и са вторият най-силен компонент в Nasdaq 100. Производителят успя да надмине с данните си за първото тримесечие очакванията на анализаторите. Книжата на BlackBerry поскъпнаха с 4,79 на сто след увеличение на препоръката от страна на инвестиционната банка Morgan Stanley.

Сред печелившите е голямата банка JPMorgan. Тя е постигнала извънсъдебно споразумение за повече от половин милиард долара с управителя на фалиралия дилър на ценни книжа MF Global. Акциите на компанията нараснаха с 0,1%. Други акции на банки като на Citigroup и на Goldman Sachs също са търсени. И двете отчитат ръст от 1 и 1,2%.

Горещата тема на финансовите пазари все още е Кипър. След отхвърлянето на спасителния пакет от кипърския парламент късно вчера страната потърси спасението си сега в Русия. Руските инвеститори искат да влязат в Popular Bank и по този начин да доведат до намаляване на финансовите нужди на острова до четири милиарда евро. Тези слухове обаче бяха отречени от правителството на Кипър.  

В Европа индексът във Франкфурт DAX приключи сесията си с ръст от 0,7 на сто 8002 пункта.

Във втората германска борсова лига положението бе по-малко оптимистично. MDax приключи сесията със спад от 0,2 на сто до 13 409 пункта. Редица негативни сезонни отчети докараха подинекса до червената зона. TecDax пък нарасна с 0,4 на сто до 921 пункта.

Във Франция CAC 40 нарасна с 1,43 на сто до 3 829,56 пункта, а в Лондон водещият индекс FTSE 100 отчете спад от 0,06 на сто до 6 437,63 пункта. Swiss Market също нарасна – с 0,75 на сто до 7 847,70 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още