IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниските цени на петрола свиха печалбата на Chevron

Производството на компанията отчита ръст на годишна база, но леко намалява спрямо тримесечието

17:54 | 26.04.13 г.
По-ниските цени на петрола свиха печалбата на Chevron

По-ниските цени на петрола са се отразили негативно на финансовите резултати на Chevron за първото тримесечие, предаде Ройтерс.

Чистата печалба на концерна се е свила с 4,5% до 6,18 млрд. долара, или 3,18 долара за акция, след като през миналата година достигна 6,47 млрд. долара, или 3,27 долара за акция. Въпреки това обаче резултатът надмина очакванията на анализаторите – прогнозите бяха, че печалбата на акция ще се свие до 3,08 долара.

Производството на петрол през тримесечието се изчислява на 2,65 млн. барела на ден, докато по същото време на миналата година бяха отчетени 2,63 млн. барела. През предходното тримесечие обаче обемът на производството достигна 2,67 млн. барела дневно.

Печалбата на Chevron от производство на нефт и газ е намаляла с около една четвърт в САЩ до 1,13 млрд. долара заради по-високите оперативни разходи и по-ниската средна продажна цена на барел – 94 долара срещу 102 долара през първите три месеца на миналата година.

Печалбата от дейността на рафинериите на компанията се е понижила с над 70 на сто заради планираните ремонти в най-голямата рафинерия в щата Мисисипи и продължителното прекъсване на работата на рафинерията в Ричмънд, Калифорния.

Chevron продължава да прави опити да възстанови работата на рафинерията в Ричмънд до пълния й капацитет, след като през миналата година в предприятието избухна пожар.

След публикуването на отчета акциите на компанията поскъпват с 1,05% до 119,75 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още