IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълната "Made in America" набира скорост

Все повече производствени компании се преместват от Китай обратно в САЩ

17:41 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Вълната "Made in America" набира скорост

Повечето от мениджърите от производствения сектор в САЩ са готови да преместят производството от Китай обратно в Страната на неограничените възможности, съобщава CNN.

Това показват резултатите от проучване на Boston Consulting Group, проведено сред 200 американски производствени компании с годишни продажби над 1 млрд. долара.

Повече от половината от участниците в проучването заявават, че обмислят да преместят някаква част от производството в САЩ през следващите две години. Делът им почти се е удвоил в сравнение с февруари 2012 г., когато е проведено подобно изследване, отбелязва медията.

Над 20 на сто от респондентите пък съобщават, че вече са преместили производствени мощности от Китай в Щатите.

Трите основни двигателя на тенденцията са разходите за труд, качеството на продукцията и желанието за приближаване до клиентите.

Понижаващите се цени на енергията и разходи за труда отново превърнаха Америка в привлекателно място за производствените компании.

Същевременно динамиката в Китай също се променя. Докато някога страната беше притегателен център за производствения бизнес заради ниските заплати, в момента разходите за труд там непрекъснато растат, а се наблюдава и недостиг на работна ръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още