IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 проблема, които Конгресът все още не може да разреши

След разрешаването на бюджетната криза на американското правителство му предстои още много работа

08:50 | 26.10.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сенатор Джон МакКейн говори пред репортери след постигнатото споразумение за вдигането на тавана на дълга</p>
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сенатор Джон МакКейн говори пред репортери след постигнатото споразумение за вдигането на тавана на дълга

Снимка: Ройтерс

Американското правителство победоносно се завърна на работа все едно трябва да му благодарят, че си е свършило работата, пише Yahoo.

Политиците в САЩ се поздравяват за излизането от бюджетната безизходица, започнала на 1 октомври, сякаш са постигнали нещо повече от това да орежат и без това слабия икономически растеж и да опетнят остатъците от репутацията на САЩ. Но ето още 8 проблема, които тепърва ще се влошават:

1. 14 милиона американци не могат да си намерят добра работа. Разбира се, компаниите наемат по няколко души на месец, но са склонни да го направят едва когато бизнесът потръгне, докато потребителите спестяват пари, очаквайки признаци, че положението се подобрява.

2. Данъчният закон остава неясен. Навремето имаше двупартийно съгласие, че данъчният закон е прекалено усложнен и несправедлив. Твърде малко хора си плащат данъците, съществуват вратички за счетоводителите на богатите и схема за данъците, налагани на корпорациите, която обезсърчава компаниите от инвестиции и набиране на персонал в САЩ.

3. Здравеопазването върви към несъстоятелност. Парите в сектора ще свършат до 2026 г., ако не се намалят разходите или не се намери нов източник на финансиране. Нужните промени в тази така важна за възрастните здравна програма ще отнемат години да бъдат прокарани в Конгреса, а след това най-вероятно ще бъдат въведени бавно и постепенно.

4. Социалното осигуряване остава недовършено. Скромни реформи, като намаляването на облагите за по-богатите пенсионери и по-решително вдигане на пенсионната възраст, ще укрепят програмата.

5. Америка продължава да се разпада. Поддържането на пътна мрежа, мостове, пристанища и други видове инфраструктура от първо качество беше приоритет и на двете политически фракции. Сега подобряването на инфраструктурата е цел изключително и само на демократите, но те обаче не виждат нужда да спечелят нужната им републиканска подкрепа.

6. Липсват имиграционни реформи. По-рано през тази година изглеждаше, че Конгресът може би наистина ще приеме нов закон, който да се справи с 11-те милиона нелегални имигранти в САЩ, да позволи на повече талантливи чужденци да влязат в страната и да накара имигрантите да плащат данъци, увеличавайки данъчните постъпления и стимулирайки икономическия растеж.

7. Никой не вярва на американското правителство. Американците не му вярват, чужденците също, дори и самите политици. Лесно е да си седиш вкъщи и да се оплакваш от правителството. Но когато избраните народни представители станат по-малко известни от наркоманизирани знаменитости, те не могат да управляват ефективно, икономиката се забавя и всички губят.

8. Нова бюджетна безизходица е неизбежна. Последното споразумение да се „разреши“ приближаващия крах на бюджета ще важи само още няколко месеца, тъй като новият краен срок за финансиране на правителството е насрочен за 15 януари 2014 г., а на 7 февруари - за вдигане на тавана на дълга. Съвсем скоро отново ще се проведе същата битка, която току що приключи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Човек, защо първо не осмислиш "познатата реалност" преди да пишеш? Приятелски ти го казвам! Ти имаш по няколко противоречия в изречение /ако е по-сложно де/...".. ФЕД е само условно частен" - по частен не може и да бъде - ТОЙ Е независим от американското правителство ;)))"Собственик на ФЕД са всички банки на САЩ и в частност най-голените/пропорционално/ но САЩ чрез правителствените си агенции ги регулира и напрактика може да прави каквото реши с тях" - обратно е, няколко банки са ръцете на федералния резерв - 12 регионални резервни банки и техните клонове! - останалите са "вътре" само за контрол - "Всички национални банки са длъжни да участват във ФРС". .. не искам да те коментирам нататък... ти бъркаш "мечти"+"грешна представа за реалността"... по-добре щеше да бъде да си определиш правилните основи преди да правиш "задълбочени изводи" -> стигащи само до: ЗАЩО, неразбирам, Ненужно е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 6
kane
преди 10 години
.. ФЕД е само условно частенСобственик на ФЕД са всички банки на САЩ и в частност най-голените/пропорционално/ но САЩ чрез правителствените си агенции ги регулира и напрактика може да прави каквото реши с тяхФЕД не е важнияВажно е защо при всяко емитиране на долари се емитира дълг. С/у кото стой лихва. Лихва която става все по- непосилна. Защо не се наливат пари без да се емитира дълг?Отговора според мен е заради богатите собственици на банките - фашистите оттам започва всичко. Ние всички хора живеем за да плащаме едни лихви на едни пари които ползваме. ЗАЩО. Не е необходимо това. Парите няма да се обезценят а напротив. Тук според мен е глича в паричната система на целия свят.Преди с/у парите е стояло обезпечение златоСега обезпечението е заемНо според мен това не е необходимо вече. Има достатъчно добри статистики за следене на инфлацията и както се наливат пари така и могат да се изземват пари от централните банкиАз наистина неразбирам, защо се трупат тези дългове! Ненужно е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 10 години
ам прав си бе пична 90% си прав, а може и повече де да знамс една дума кое е общото м/у РБ и САЩ - фашизмаСАЩ нямат плосък 10% данък. Данъка с САЩ е мин30% и е ПРОГРЕСИВЕНСАЩ държи резервната валута и печата колкото си иска, което е добре, защо БНБ не го прави питам!Защо имаме БНБ която е под опеката на фашистите/Меркел също е/Ако от мен зависи в РБ няма да има гладни, бездомни, безработни след 1 год2рата бил ъф райтс на ФДР се превръща в конституция на правителството.. абе писна ми вече да пишацентрализирано упоравление трябваТачъризма/Рейгъномиката умреха и няма да проработят НИКОГА повече/ жалко че Горбачов не е до тях, те си бяха бизнес партнърс тримката... що да се делят../Кеинс го е измисли, ФДР го е правил, Айзенхауър го е правил... бакерите и фашистите в затворите или на куката, силни прогресивни данъци и БНБ прави пари като се държи инфлация 2% толкова ли е сложно! Който неплаща данъци и лъже в панделатаПросто еп.с.А САЩ ще не се разделят на север и юг изобщо не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Жорка на твоите години само спях в къщи Недей да стоиш на компа мойто дете толковаХоди да играеш навънМоля те.. като баща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Изходни данни: - Държавата взема заем от частна институция - ФЕД - Заема, се вменява чрез бюджета на всички данъкоплатци - поданницитрябва да избера между:"Неприкосновенност на частната собственност /ФЕД над Държавата/" (1) или "Държавата над всичко /Национализация на ФЕД/" (2)Ако изберат (1), след тотално изземване на цялата частна маймунска собственност в името на "Неприкосновенност на частната собственност" /защото кредитора ФЕД е частен/, чрез увеличаване приходите в бюджета => силно увеличаване на данъците, постепенно ще се стигне до обезсмисляне на частната собственност като притежание!До тук умишлено не се избира (2) - даже не се намеква като вариант, което говори за твърд избор на (1)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ние сме го копирали 1:1 модела, затова тези неща които пише тук за нас са вече реалност. При тях още не са стигнали (примерно фалирала здравна система) защото имат страшно огромни парични потоци люшкащи се насам натам, които въпреки това пак потъват някъде. Точно както при нас, с разликата, че ние свършихме парите за 10-20. При тях поне номера с печатането на пари мина, пак за разлика от нас :)В заключение мога да кажа, че не само постигнахме американската мечта, ами я и преизпълнихме:- Почти всички живеем на кредит;-нямаме собствено производство (те също си изнесоха производствата навън, а ние просто ги унищожихме);- закъкрила здравна и пенсионна система;- никой не вярва на правителството.- и много други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Кратко, точно и ясно. Всяка една от тези точки сама по себе си е много лоша и може да (и ще) доведе до непредвидени лоши последици, а като се комбинират переспективата става доста крива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още