IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dagong: САЩ могат да се окажат на ръба на дългова криза по всяко време

Страната не разчита на фискални приходи, а вместо това взема нови дългове, за да изплаща старите, изтъкват от китайската рейтингова агенция

11:26 | 22.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Dagong: САЩ могат да се окажат на ръба на дългова криза по всяко време

Американският кредитен рейтинг трябва да отразява гледната точка на кредиторите на страната, заявява Гуан Дзиенджун, председател на Dagong Global Credit Rating - китайската агенция, която наскоро понижи рейтинга на Щатите, съобщава CNBC.

“В миналото ние разчитахме на трите водещи щатски агенции, за да вземем решения за закупуване на американски облигации, но става все по-очевидно, че те представляват интересите на САЩ, т.е. на длъжника. Не може да се осланяме на такива оценки“, посочва Гуан.

„Разликата между дълговете и бюджетните приходи в САЩ става все по-голяма и това се вижда от всички. Кредитните агенции на страната длъжник обаче игнорират това, като оценките им не отразяват тези факти“, казва той.

През миналата седмица Dagong - една от четирите водещи кредитни агенции в Китай - понижи рейтинга на САЩ от А на А-, запазвайки негативната му перспектива.

Китай е най-големият държател на американски дълг. Към края на юли страната е притежавала щатски ДЦК за 1,28 трлн. долара, или 22,8% от дълга, държан от чужденци.

„Светът сега отдава по-сериозно внимание на кредитните оценки от страни кредитори, тъй като те са по-достоверни и представляват интересите на кредиторите“, смята Гуан.

„Временното разрешаване на въпроса с дълговия лимит в САЩ не променя същността на нещата, която е влошаваща се способност на страната да изплаща дълговете си. САЩ не разчитат на фискални приходи или на способността да генерират благосъстояние, за да изплащат дълговете си, а вместо това вземат нови дългове, за да изплащат старите. Това е много уязвима връзка, която може да изправи правителството на ръба на дългова криза по всяко време“, изтъква Гуан. „Оставаме песимисти.“

Според някои анализатори рейтингът на Dagong за щатския дълг щеше да вдъхва повече доверие, ако агенцията не бе присъдила топ ААА рейтинг на някои от банкрутиралите схеми за финансиране на местните власти в Китай, но по-рано през годината агенция понижи рейтинга на три емисии облигации на местни власти.

„Никой не е наясно с размера и качеството на местните китайски дългове. За нас е трудно да оценим сериозността на дълговия въпрос при местните правителства. Като рейтингова агенция ние нямаме достъп до достоверни данни“, отбелязва Гуан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Парите са ПРАВА ! Правата се разрешават от силните! От тези които владеят! Кой владее света ????? :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ти ако можеше да постъпваш като щатите, нямаше ли да се изкушиш ? ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Страната не разчита на фискални приходи, а вместо това взема нови дългове, за да изплаща старите ако това не е финансова пирамида, тогава какво е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
занапред ще е вече така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още