IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Reynolds American и Lorillard на крачка от историческо сливане

Обединяването на двете компании ще бъде положително за световната цигарена индустрия, твърди анализатор

13:28 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Reynolds American и Lorillard на крачка от историческо сливане

Американските производители на цигари Reynolds American и Lorillard се намират в заключителната фаза на преговорите за осъществяването на сливане между двете, пише Financial Times. Сделката коренно ще промени цигарената индустрия в САЩ, обединявайки два от трите най-големи производителя с обща пазарна капитализация от 56 млрд. долара.

Сливането ще се отрази косвено и на двата големи британски конкурента – British American Tobacco (BAT), която притежава дял от 42% в Reynolds, и Imperial Tobacco, която потвърди, че ще купи активи на обединената компания.

Reynolds, Lorillard и BAT са се споразумели относно ключови за сделката елементи като цената и довършват детайлите, като това например кои марки цигари и заводи да бъдат ликвидирани, за да бъдат успокоени опасенията на антитръстовите регулатори.

Трите компании водят преговори от началото на годината, но опасения от реакцията на регулаторите за защита на конкуренцията и усложненията, идващи от големия дял на BAR в Reynolds, проточиха сключването на сделката. Преговорите се оживиха през последните няколко дена и трите страни се надяват да обявят сделката до края на следващата седмица, въпреки че все още има риск тя да пропадне, съобщават запознати с въпроса лица.

„Тази сделка ще бъде много положителна за световната индустрия на тютюн и би могла да даде начало на бъдещи сделки, в основата на които ще бъдат електронните цигари“, коментира анализаторът в Wells Fargo Бони Херцог.

САЩ са един от най-големите пазари на цигари с годишни продажби от над 90 млрд долара, въпреки че напоследък се свива с по 3% на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още