IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за годишния растеж на САЩ

Най-голямата икономика в света ще се разшири с 1,7% през 2014 г., прогнозира организацията

20:37 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ понижи прогнозата си за годишния растеж на САЩ

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за растежа на американската икономика през 2014 г. до 1,7%, пише Reuters.

Икономическата активност в САЩ ще се забърза до между 3 и 3,5% до края на годината и ще остане на ниво около 3 на сто през 2015 г. и 2016 г., прогнозира МВФ. „Въпреки това забавянето на растежа през първото тримесечие няма да бъде преодоляно“, добавиха от институцията.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се сви с 2,9% на годишна база през първото тримесечие, заради слабостта на жилищния пазар и ниския износ.

По-слабите очаквания за растежа ще допринесат за слабостта на трудовия пазар през следващите 3 до 4 години, като страната няма да достигне пълна заетост поне до 2018 г., се казва още в годишния анализ на МВФ на американската икономика.

МВФ очаква Федералния резерв на САЩ (Фед) да остави лихвените равнища близо до нулата до средата на 2015 г., докато несигурността около инфлацията и финансовата стабилност все още са на дневен ред.

Базираната във Вашингтон организация предупреди, че заради застаряващото население американската икономика няма да може да се разширява с над 2% в дългосрочен план без сериозни реформи. Те трябва да включват повече инвестиции в инфраструктура и обучение за работа, като промени са нужни в данъчния и имиграционния сектор.

За пръв от няколко години насам МВФ застъпи и проблема с бедността в САЩ, който засяга една четвърт от американските деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още