IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един хедж фонд спечели почти 1 млрд. долара за ден

Акциите на Puma Biotechnology се изстреляха с 295% заради успешен тест на лекарство срещу рак, а от това спечели най-големият акционер

14:34 | 24.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Как един хедж фонд спечели почти 1 млрд. долара за ден

Това се нарича джакпот - биотехнологична компания обяви напредък в разработването на лекарство срещу рак на гърдата, в резултат на което акциите й на фондовата борса буквално се изстреляха. А в централата на един хедж фонд в Бостън отварят шампанско.

Но всичко по реда си. В сряда акциите на котираната на Nasdaq американска компания Puma Biotechnology отчетоха забележително развитие. Цената им се повиши само през деня с цели 295% - от 60 долара за брой до 233 долара. По този начин пазарната капитализация на компанията се повишава до над 7 млрд. долара от 1,77 млрд. долара ден по-рано, показват данни на FactSet, цитирани от Wall Street Journal.

Причина за ръста – предната вечер компанията обяви, че едно нейно лекарство за лечение на рак на гърдата е било успешно тествано в рамките на клинично изпитание. Вероятно Puma Technology ще се опита да получи одобрение за лекарството през първата половина на следващата година. Дали компанията ще получи такова одобрение и лекарството ще излезе на пазара обаче не е предрешен въпрос.

Успехът на лекарството на Puma бе изненада дори за анализаторите, които следят компанията отблизо. Самата фирма нарече резултата „изненадващо положителни данни" за лечение, което може да достигне годишни продажби от 6 милиарда долара в световен мащаб през 2028 г. 

Настроението обаче е приповдигнато в един хедж фонд - Adage Capital Management в Бостън, основан от Фил Грос и Робърт Ачинсън е най-големият акционер в дружеството и притежава около 5,68 милиона акции. Скокът на цената на акциите от 174,40 долара означава печалба от приблизително 990 милиона долара - в рамките на един търговски ден.

Puma не е първата биотехнологична компания, чиито акции скачат рязко след положителни проучвания за лекарства, а вероятно няма да е и последната. По-рано през тази година книжата на Intercept Pharmaceuticals Inc. поскъпнаха с повече от 500% за два дни след положителни новини, свързани с терапия за чернодробна болест. Акциите скочиха от под 70 долара до 497 долара за брой. Въпреки че голяма част от този ръст бе загубена, ценните книжа все още отчитат ръст от 200% за тази година и се търгуват за около 230 долара за брой.

Поскъпването на Puma се случва в момент, в който оценките на биотехнологичните компании попадат в центъра на вниманието. През миналата седмица председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън причини сериозен смут на пазарите, след като заяви, че оценките на малки фирми и акциите на биотехнологични компании и на социални мрежи и медии „по същество са силно надценени". Становището предизвика протести, като редица участници на Wall Street зададоха въпроса дали Фед има право да изказва становища по темата за пазарните оценки на компаниите.

Движението на акциите на компанията:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ама излезли ли са от позицията или само си се радват :DИначе аз колко пъти съм бил за шампанско .. ама накрая съм вътре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още