IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa би прогнозите, но акциите поеха надолу

Инвеститорите не харесаха ревизията в очакванията за приходите през тази година

09:51 | 25.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Visa би прогнозите, но акциите поеха надолу

Печалбата и приходите на американския оператор на кредитни карти Visa за второто тримесечие на годината биха предварителните очаквания на анализаторите, но въпреки това акциите на компанията поевтиняха значително след представянето на отчета. Причина за това стана орязването на прогнозата за приходите за цялата фискална година, пише Ройтерс.

Нетната печалба на Visa за второто тримесечие, което се явява трето за фискалната година на компанията, възлиза на 1,36 млрд. долара, или 2,17 долара за акция Клас А. Година по-рано положителният резултат беше 1,23 млрд. долара, или 1,88 долара за акция Клас А.

Приходите на най-големия оператор на кредитни и дебитни карти нарастват с 5,1 на сто до 3,16 млрд. долара.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 2,10 долара на акция при 3,15 млрд. долара приходи.

Въпреки подобряването на резултатите акциите на Visa поевтиняха с 3 на сто до 216 долара за брой след публикуването на отчета. Инвеститорите видяха притеснителни сигнали в по-предпазливите очаквания на компанията за цялата година, след като прогнозата за ръста на приходите бе свита от 10-11 на сто до 9-10 на сто.

Известни притеснения предизвиква и ръстът от под процент на международните разплащания през последното тримесечие. Те са възлезли на 854 млрд. долара. Като цяло обемът на извършените през тримесечието операции с карти Visa е нараснал с 11,5 на сто до 1,19 трлн. долара.

От компанията посочват, че „очаквано, ръстът на приходите е засегнат от силния долар и нищожния ръст на международните разплащания".

От Visa очакват „някои от насрещните ветрове да продължат да се отразяват на компанията в краткосрочен план“, но смятат, че новите технологии и отношения с финансови институции и търговци ще подпомогнат постигането „на двуцифрен ръст на приходите в дългосрочен план“.

Моделът на Visa, както и на MasterCard, е свързан с получаване на такси от финансовите институции, които ползват картите на двата оператора. Самите те не издават карти и не начисляват лихви, но печелят при извършването на разплащания в своите мрежи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още