IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обръщат поглед към Африка с инициативи за 33 млрд. долара

Решени сме да бъдем партньор в успеха на африканския континент, заяви американският президент Барак Обама

10:16 | 06.08.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент показа добро настроение по време на срещата на върха. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент показа добро настроение по време на срещата на върха. Снимка: Ройтерс

В стремежа си да укрепи финансовите връзки на САЩ в Африка, президентът Барак Обама обяви инициативи на стойност 33 млрд. долара за развитието на "Черния континент". Стимулите ще преминат отвъд хуманитарната помощ и ще бъдат насочени към засилване на икономическото партньорств, предава FoxNews.

По-голямата част от инвестициите ще дойдат от частния сектор, в това число и от компании като Coca-Cola и General Electric (GE), което подчертава нарастващата притегателна сила на Африка за бизнеса. Континентът е дом на шест от най-бързо растящите икономики в света и бързо разширяваща се средна класа с повишена покупателна способност.

Обама все пак отбеляза, че САЩ и към момента търгуват с целия африкански континент. По думите му 1% от американския експорт отива в Субсахарска Африка.

"Трябва да работим по-добре, много по-добре", каза той по време на тридневна конференция, събрала в САЩ американски и африкански политици и бизнес лидери. "Искам африканците да купуват повече американски продукти и искам американците да купуват повече африкански продукти", добави президентът.

САЩ обаче не са единствената страна, която вижда икономически потенциал в Африка. Индия, Китай и Европа също действат агресивно, за да се включат в битката за развиващите се пазари в Африка. Поднебесната империя, по-специално, е гладна за петрол, въглища и други ресурси и е нетърпелива да развие инфраструктурата, необходима за улесняване на достъпа до Африка.

"Ние осъзнаваме че имаме какво да наваксваме", каза милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който откри срещата на върха във вторник. "Позволяваме на Европа и Китай да действат по-бързо, отколкото САЩ", добави той.

Обама се опита да лансира САЩ като по-добър партньор за африканските държави, отколкото Китай, твърдейки, че неговата администрация има дългосрочен интерес в успеха на континента, а не просто се стреми да извлича ресурси за собствените си цели.

"Съединените щати са решени да бъдат партньор в успеха на Африка. Ние не гледаме към Африка просто заради нейните природни ресурси. Ние уважаме Африка заради нейния най-голям ресурс, който са хората – техните таланти и техния потенциал", изтъкна американският държавен глава.

Безпрецедентната среща на върха във Вашингтон събра 50 африкански политически лидери. Освен това свои представители бяха изпратили и около 100 американски компании.

Американският вицепрезидент Джо Байдън и държавният секретар Джон Кери също се обърнаха към присъстващите, което направи и бившият президент Бил Клинтън, който заяви, че САЩ "едва опипват почвата" на икономическия потенциал на Африка.

Мащабната по своя размер сума от 33 млрд. долара няма да бъде предоставена само от американската държава. Частният бизнес ще инвестира общо 14 млрд. долара. Сред тях: инвестиции в размер на 5 млрд. долара от Coca-Cola за финансиране на производствени линии и оборудване за производство, 2 млрд. долара от GE до 2018 г., 200 млн. долара от Marriott, както и 66 млн. долара от IBM за предоставяне на технологични услуги на ганайската Fidelity Bank.

Други 12 млрд. долара ще бъдат предоставени от Белия дом, правителството на Швеция и Световната банка за инициативата на Обама Power Africa. Една от точките в плана на държавния глава е разширяване на достъпа до електроенергия за най-малко 20 млн. нови домакинства и търговски дружества.

Обама също така обяви, че 7 млрд. долара ще бъдат насочени за насърчаване на експорта на САЩ към "Черния континент". Това включва 3 млрд. долара финансиране от американската Exim Bank, чиято дейност ще е насочена към подпомагане на американския износ за Африка през следващите две години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
съгласен-33 милиарда е една идея под нашият бюджет...освен ако не ги инвестират за "демократизация" не знам за какво друго ще са ефективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Колегас, размирици има за да може оръжейната индустрия да върви (тъй като за маймуните права няма), има го също и красивия момент, че размириците трябва да се поддържат, за да може ресурсите да бъдат плячкосани за стинки, както са го правили "белите" години наред (диаманти, петрол, злато, памук etc.)Най качествения памук на ръка се прави в Буркина Фасо с годишна заплата на работник от 50?, как е ? И сега са се сетили, че маймуните може да бъдат обучени, дресирани и да бачкат и цялата световна продукция да се измести там, тъй като Китай вече не ядат само гарнитурата и става дебело при тях, както беше и в Сингапур, Малайзия и т.н. А щом се инвестират милиярди, ако има някви бунтове и чудеса нали се сещаш кво става, идват веднага военните вкарва се у бързината една "умиротворителна мисия" и всичко е мирно и тихо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Африка пари не връща! Там инвестициите потъват без никакъв ефект. Дори добивът на суровини е под постоянен риск от размирици, бунтове и негърски маймунджулъци! От черните нищо не става - нямат нищо общо с азиатците! Американската автомобилна индустрия беше закопана до голяма степен от тенденцията за нарастване на делът на чернокожите работници в заводите на автомобилните компании, като се има предвид, че това не са чернокожи, събирани от джунглата, а американци от два века!Това са напъни да се търсят алтернативи на руските суровинни източници, защото иначе след колониализма и през последните 50-тина години от Африка само са бягали инвеститори - сигурноо има защо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Искат да бъдат партньор в заробването на Африка, че и азиатците вече нахитреха и не искат да работят за без пари па и почнаха на тарикати да се правят, да се обединяват и глас да надигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
много късно се сетихте там джанъм, вече китайците са ги окупирали тях, че и с юани се бръмчи там и продукция изнасят китайците към Африката. Много е трудно да се сети човек, какво има повече да се развива нещо което е развито, вместо да се търси място което е още в каменната ера и да се развие то, нищо важното е, че са се сетили ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още