IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Бъфет ще спонсорира сделката между Tim Hortons и Burger King

Инвеститорът ще предостави 25% от средствата за изчисляваното на около 10 млрд. долара придобиване

12:49 | 26.08.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
WSJ: Бъфет ще спонсорира сделката между Tim Hortons и Burger King

Американският инвеститор Уорън Бъфет, който често е възхваляван до небесата от американския президент Барак Обама, ще участва във финансирането на придобиването на канадския търговец на кафе и понички Tim Hortons от веригата ресторанти за бързо хранене Burger King, пише Wall Street Journal.

Според запознати с въпроса лица Бъфет ще инвестира в сделката чрез своята корпорация Berkshire Hathaway под формата на преференциални акции, като се очаква да предостави 25% от средствата за сделката. Придобиването е оценявано на около 10 млрд. долара или повече, като може да бъде обявено в следващите няколко дни, споделят източниците. 

Инвеститорите приветстваха новината за готвената сделка, изстрелвайки акциите на двете компании, след като и те я потвърдиха. Участието на Бъфет би могло да донесе допълнителен ентусиазъм, имайки предвид репутацията му на добър инвеститор.

Според анализаторите причината за сделката се крие отчасти в привлекателното данъчно законодателство на Канада. Така групата може да намали чувствително данъчната си тежест чрез т. нар. "инверсия" - метод, при който американски компании придобиват чуждестранни фирми в страни с ниски данъци, така че да преместят там своето корпоративно седалище и така да намалят своите данъци. 

В момента Белият дом посвещава доста усилия в борбата срещу тази практика, което може да обезкуражи редица корпорации да осъществят възможни инверсии. Финансовото министерство на САЩ вече е изготвило някои планове, с които следва да бъдат премахнати някои стимули за такива сделки.

Обама и финансовият министър Джак Лю неколкократно са изразявали неодобрението су към компании, които се стремят към придобиването на чуждестранни компании главно заради собственото си данъчно предимство. През юли Обама нарече инверсиите „непатриотични данъчни вратички". „Моето мнение е следното: „Не ме интересува дали това е законно, това е погрешно", заяви тогава той.

А сега става известно, че самият Бъфет е замесен в потенциален случай на инверсия. Дали обаче сега Обама и другите демократи ще го заклеймят? Това може да бъде доста неудобно за Белия дом, тъй като правителството дори нарече едно от основните си данъчни предложения "Оракула от Омаха", както е известен самият Бъфет.

През 2011 г. Белият дом представи правилото „Бъфет", което правителствените представители определиха като нов пакет от мерки, с който богатите американци вече няма да са облагани с толкова ниски данъци. Мярката следваше да гарантира, че богатите внасят в хазната по-висок процент от доходите си, отколкото американците от средната класа. От приблизително 217 хил. семейства, които биха били засегнати от правилото Бъфет, 4 хил. имат годишни доходи, надхвърлящи 1 млн. долара и данъчна тежест под 15%.

Правилото предвижда по-конкретно всеки милионер в крайна сметка да плати ефективно данъчна ставка от най-малко 30 на сто. Белият дом постоянно изтъкваше правилото, а Обама го изведе като една от основните теми в предизборната си кампания през 2012 г.

Въпреки че то не успя да бъде прието в доминирания предимно от републиканците Конгрес, то все още може да се намери в бюджетните предложения на администрацията на Обама и на интернет страницата на Белия дом, където е описано „като прост принцип за данъчната справедливост", който щеше да накара всеки да понесе полагащия му се дял от данъчната тежест.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Абсолютно никакви съмнения нямам, от какви мотиви се ръководят :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Защо ли мизглежда че няма да е сптнсориране а планирана инверстиция в провал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
To в случая гонят явно келепира - с тези по-ниски данъци, ака инверсии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Хаха, ам то както е тръгнало с тез поглъщания, сливания, придобивания, ше излезе, че в соц лагера собствеността беше по-"раздробена", колко на брой държави бяхме там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още