IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са двигателите на подема на борсите в САЩ?

От 362 компании, публикували финансовите си резултати за третото тримесечие до момента, 78% отчитат печалби над средните прогнози

17:39 | 01.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои са двигателите на подема на борсите в САЩ?

Фокусирайте се върху финансовите отчети на американските компании, а не върху действията на централните банки, съветва екипът на MarketWatch инвеститорите в акции.

Волатилният месец октомври завърши с нови рекорди за индексите Dow Jones и S&P 500. Резкият петъчен ръст изглежда бе стимулиран от изненадващото решение на Японската централна банка (ЕЦБ) да разшири диапазона на монетарната си база.

Анализатори, цитирани от MarketWatch, посочват, че ходът на ЯЦБ е добра новина за японската икономика, която стагнира вече повече от десетилетие, но не променя картинката за американските инвеститори.

А изглежда, че финансовите резултати на американските компании за третото тримесечие са доста добри.

От 362 компании, публикували междинните си отчети до момента, 78% отчитат печалби над средните, прогнозирани от анализаторите. Средният темп на растеж през третото тримесечие е 7,3%, което е доста над очаквания ръст от 4,5%, сочат данни на FactSet.

„Ако печалбите се увеличат, то и фондовият пазар ще расте“, коментира анализаторът от Nuveen Asset Management LLC Боб Дол. „Ако това не се случи, то пазарът ще страда.“

Според инвестиционния стратег в Allianz Global Investors Кристина Хупър инвеститорите са се опасявали, че краят на количествените улеснения на Федералния резерв на САЩ ще изплаши пазарите. Но това не се случи и решението на ЯЦБ е вот на доверие за стратегията на количествените улеснения, следвана от САЩ за съживяване на икономиката.

И S&P, и Dow Jones, които се сринаха в средата на октомври заради разочароващите икономически данни и опасенията относно наличието на дефлация, сега са с 8% над дъната, отчетени през месеца.

Индексът на сините чипове Dow Jones сe повиши с 1,13% в петък и с 2% през октомври до 17 390,52 пункта. Широкият индекс S&P 500 добави 1,17% към стойността си в последния ден на октомври и 2,3% през целия месец до 2 018,05 пункта.

По думите на Хупър и Дол инвеститорите трябва да свикнат с подобни периоди на колебания на фона на необичайно ниската волатилност на бичия пазар, продължаващ вече пет години и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още