IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джобс защитил политиката на Apple, за да запази договорите с музикалните лейбъли

Започналото дело за задушаване на конкуренцията ползва имейлите на Джобс и негови показания 6 месеца преди смъртта му

14:29 | 03.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стив Джобс е защитил използвания от Apple софтуер за iPod и iTunes, който блокира съвместимостта на устройството с конкурентни дигитални музикални магазини. Според Джобс това е било необходимо, за да се осигурят договорите с големите звукозаписни компании, предава Bloomberg.

Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на Apple е бил разпитан шест месеца преди смъртта си през октомври 2011 г. Поводът е повдигнатото дело срещу компанията от адвокати на потребители, които твърдят, че Apple се опитва да попречи на конкурентни музикални магазини, за да запази монопола си върху дигиталните плейъри. Видеозапис на неговите показания може да бъде показан тази седмица пред заседатели във федералния съд в Оукланд, Калифорния, където започна да се гледа делото във вторник.

Джобс е бил попитан дали музикалните лейбъли са притискали Apple за “по-голяма оперативна съвместимост” между iPod и конкурентна технология. Потребителите, които съдят Apple, твърдят, че ограничавайки собствениците на iPod само до iTunes, компанията е задушила конкуренцията за услуги за сваляне на музика и така е могла да повиши цената на iPod-ите. Те настояват за 1 млрд. долара обезщетение.

“Гледната точка на Apple беше, знаете, че ние сме единствената голяма компания, занимаваща се с тези неща по това време, тази с най-дебел портфейл”, заявил Джобс в показанията си през 2011 г. според публикувания във вторник запис. Apple имала „договори черно на бяло“ с музикалните лейбъли, които биха били нарушени, ако потребителите са могли да свалят лицензирани песни от iPod-ите си и да ги инсталират на други устройства, заявил той.

„Спомням си, че бяхме много притеснени за това“, продължил Джобс. „Ние положихме сериозни усилия, за да не могат хората да хакнат нашата система за управление на дигитални права, защото ако те можеха, ние щяхме да получим неприятни имейли от лейбълите, заплашващи ни, знаете, че те ще вземат лиценза обратно“.

Адвокатите на Apple заявиха пред съдебните заседатели, че компанията е създала свой собствен софтуер FairPlay, за да защити договорите си с музикалните лейбъли.

Адвокатите на обвинението представляват до 8 милиона потребители и 500 магазина и търговци, които са закупили iPod-и от 2006 г. до 2009 г. Те твърдят, че Apple е модифицирала софтуера на iTunes, така че музика, свалена със софтуер на RealNetworks да не може да бъде слушана. Обвинението смята, че музикалните компании са искали да има възможност да бъдат слушани от и на различни системи, а не само на устройства на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още