IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед въвежда допълнителни такси за банките със системно значение в САЩ

Средствата ще се събират от осемте най-големи американски кредитори

09:58 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед въвежда допълнителни такси за банките със системно значение в САЩ

Федералният резерв на САЩ прие предложение за събиране на допълнителни такси въз основа на рисковете, които поражда дейността на най-важните американски банки спрямо световната финансова система, пише CNBC.

Тези такси ще се събират от осемте банки в САЩ, които притежават консолидирани активи в размер на 50 млрд. долара или повече, като ще бъдат с цел доставяне на допълнителен капитал за избягване на рисковете в системата. Въпросните такси ще бъдат събирани поетапно в периода януари 2016 г. – януари 2019 г.

"Тази рамка ще осигури стимули за въпросните банкови организации да държат значително повишени нивата на своя висококачествен капитал като процент от рисково претеглените си активи. Това от своя страна ще насърчи тези дружества да намалят своя системен отпечатък и да намалят заплахата, която може да засегне цялостната финансова стабилност", заяви председателят на Фед Джанет Йелън във встъпителното си изявление по време на среща на институцията по-рано тази седмица.

Новите правила ще донесат допълнителни такси, вариращи от 1% до 4,5%, които са базирани на използването на краткосрочно финансиране от страна на банките. С други думи, предложението ще увеличи капиталовия буфер на кредиторите под формата на обикновени акции.

"Предложеното правило е важна част от усилията на Борда (на Федералния резерв – бел. ред.), насочени към засилване на правилата за американските банки и подобряване на еластичността им", добави Йелън.

Осемте американски банки, които ще попаднат по юрисдикцията на новото предложение са JPMorgan, Bank of New York Mellon, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, State Street и Wells Fargo.

Според Фед JPMorgan вероятно ще бъде единствената банка, която трябва да повиши своя капиталов буфер, за да се съобрази с тези допълнителни такси.

В своята встъпителна реч по време на срещата през тази седмица членът на Фед Даниел Taруйо обясни, че предложението ще бъде "още една стъпка към изпълнението" на Акта Дод-Франк. Въведената чрез него мярка 165 призовава за "разумни стандарти" за финансовите институции, които стават все по-строги с покачването на системното значениe на съответната финансова организация.

"Федералният резерв, заедно с няколко мислещи по сходен начин централни банки, бе един от първите застъпници в подкрепа на допълнителните капиталови такси. Ние трябва да се радваме, че в крайна сметка успяхме да постигнем международно споразумение по тази важна новост в международните капиталови стандарти", отбеляза Taруйо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още