IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си купиш оръжие по телевизията

Американският GunTV ще предлага в САЩ възможността за пазаруване от малкия екран

16:51 | 05.12.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В САЩ пред старт е телешопинг канал за продажба на оръжия. Името му е GunTV. Напълно в унисон с мотото му „Live Shopping. Extraordinary“ освен огнестрелни оръжия се предлагат за продажба преди всичко муниции и ловджийски джаджи. Продуктите ще се презентират от олимпийски състезатели, ловджии и бивши полицаи, предава Ройтерс.

Плановете за канала са известни отдавна, но сега попаднаха в общественото внимание заради последните кръвопрелития в САЩ. В калифорнийския град Сан Бернардино в сряда една двойка застреля 14 души по време на тържество в социален дом. През миналия петък в клиника за аборти в Колорадо пък бяха убити трима души.

Правителството на президента Барак Омаба от години напразно се опитва да затегне съответните закони.  Под заглавие „Да сложим край на епидемията от огнестрелни оръжия в Америка" влиятелният New York Times критикува конгресмените, чиято отговорност изтъква. "Справедливо и уместно" е властите да разследват извършителите и да установят дали убийствата са свързани с тероризма. Но "вниманието и гневът на американците трябва да се насочат и към конгресмените, чиято работа е да гарантират сигурността ни, но те гледат към парите и политическата власт на тази индустрия", процъфтяваща заради разпространението "на все по-мощни огнестрелни оръжия". "И нещо по-лошо, формирайки пазар за огнестрелни оръжия, (американските) парламентаристи насърчават потенциалните убийци, а избирателите дават на тези политици възможност да останат на постовете си", пише вестникът.

GunTV ще се излъчва от калифорнийския град Коачела Вали. Мястото е на един час с кола от Сан Бернардино. Съоснователката Валери Кастъл казва пред Guardian, че не вярва, че чрез GunTV ще се увеличи значително броят на оръжията по улиците. „По-скоро каналът е възможност за реакция на дадено търсене, а не за създаване на ново търсене“. Освен това огромната част от притежателите на оръжие се държали много отговорно. 

Привържениците на по-строгите закони за оръжията реагираха според очакванията. „Това е последното нещо, което ни трябва", казва Лора Гутилета от "Law Center to Prevent Gun Violence" пред калифорнийския вестник Desert Sun. Всеки ден в САЩ имало убити от  огнестрелно оръжие.

Американската агенция за храните и лекарствата CDC смята, че повече от 33 600 души са загинали в цялата страна през 2013 г. заради употребата на огнестрелно оръжие от частни потребители. В тези статистически данни са включени почти 21 200 самоубийства.

Колко оръжия са в обращение в САЩ, е трудно да се установи. Публикувана през 2012 г. статистика по поръчка на Конгреса на САЩ показва, че през 2009 г. в Съединените щати е имало около 310 милиона огнестрелни оръжия -  следователно приблизително толкова, колкото са и жителите. Твърде вероятно е броят на огнестрелни оръжия в момента да надвишава броя на американските граждани. 

Gun TV ще започне излъчване през януари през  нощта между 1.00 и 6.00 часа, а  дългосрочната цел е 24-часова програма. За разлика от други програми за телевизионен пазар обаче, продуктите няма да бъдат изпратени директно на купувача, а до най-близките лицензирани търговци на оръжие на дребно. Там  клиентът може да вземете поръчаните оръжия, след като преди това уреди необходимите формалности.

Говорител на канала заяви, че телевизията възнамерявала да продава продуктите по отговорен начин. Това значи, че на всеки част ще има по три минути, в които зрителите ще бъдат информирани за правилното и сигурното използване на оръжията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
че кой в Швейцария ходи с пушки и пищови ве? Атентатите във Франция са планувани от тайните служби и изпълнение от професионалисти не от хората на Люк Скайуокър ..... Рецептата, за да няма повече такива убийства е както вече неведнъж съм казал, затваряне на американските посолства, затваряне на американските бази, спиране на американските НПО и въвеждане на строг контрол на границата плюс изгонване на всички ***!. Тогава няма да има такива атентати - гаранте 99.9%!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
eboyanov
преди 8 години
е те в америка са станали джедаи, ама неспират да се избиват пълни глупости пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
eboyanov
преди 8 години
тия полудяха съвсем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 7
I
преди 8 години
Ако във Франция, хората, по време на терористичните атентати, бяха въоръжени, стотици от тях щяха да бъдат живи, а не да станат жертви, на няколко безмозъчни ***.По време на такива смутни времена, държавата, със закон, трябва да въоръжи всеки пълнолетен гражданин. И да го задължи да тренира, стрелба по мишени.Избиването на стотици невинни граждани, от няколко на брой терористи, е възможно, само защото са невъоръжени и беззащитни, като овце на заколение.Време е да станем джедаи. Време е да бъдем суверени на собствения си живот. Човека, както и държавата, ако не са въоръжени не са суверени.Свободното общество, е въоръженото общество.Швейцарците са пример за този факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
The Guardian е "progressive" ***, който посвещава 50% от съдържанието си на неща като "човешки права", "мултикултурализъм" и "феминизъм" и тяхното мнение за оръжието е ясно и без да ги питаме. Според мен GunTV може да направи репортаж за страна като България, в която имаме 100-на хиляди регистрирани огнестрелни оръжния и поне 1 милион незаконни такива, включително незаконни боеприпаси и автоматични оръжия. Терористи като ИД "пазаруват" от родните дилъри на оръжие чрез посредници и даже в американската преса излезе, че САЩ купува оръжие от родни фирми и фирми в Украйна, за да ги достави на "умерената опозиция" в Сирия, която всъщност е Ислямска Държава. Ние сме едни от най-големите виновници за тероризма в Европа, защото не можем да се справим с черния пазар на оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още