IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street празнува седем години бичи пазар

На 9 март 2009 г. започва третата по продължителност в американската история възходяща тенденция на фондовия пазар

15:49 | 09.03.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Wall Street бележи своеобразен „рожден ден“ днес - седем години от оттласкването на пазара от дъното.

На 9 март 2009 г. фондовият пазар в САЩ достига дъно и започва третата по продължителност в американската история възходяща тенденция на фондовия пазар, известна като „бичи пазар“.

Ройтерс обобщава развитието на пазара оттогава до днес.

Широкият индекс S&P 500 се е повишил със 193% до 1979,26 пункта при последното затваряне на търговията спрямо равнището на затваряне от 676,53 пункта при достигането на дъното преди седем години.

Технически обаче днешният "рожден ден" може да се окаже спорен. S&P 500 достигна последния си връх на 21 май 2015 г., когато повишението спрямо дъното от 2009 г. беше 217%. За да се задържи бичият пазар, индексът трябва отново да достигне това равнище и да продължи да расте. Ако вместо това спадне с 20% спрямо този връх, тази дата ще се счита за официален край на бичия пазар.

Data curated by FindTheCompany

Сред десетте основни сектора, формиращи S&P, този на потребителските разходи за второстепенни стоки и услуги бележи най-силен ръст за периода, покачвайки се с около 378%. Енергийният сектор пък изостава най-много, като се повишава с едва 43,1% за седемте години.

Акциите на Regeneron Pharmaceuticals се представят най-добре сред книжата на компаниите от състава на S&P през периода, поскъпвайки с над 3080%. Най-слаби резултати записват книжата на Southwestern Energy, които поевтиняват с около 74%.

Днес, в сряда, стават 2557 дни бичи пазар. За да стане най-продължителният бичи пазар в американската история, той трябва да се задържи 3454 дни, а за да заеме второто място - 2608 дни. Двата най-продължителни периода на бичи пазар са от 14 юни 1949 г. до 2 август 1956 г. и от 11 октомври 1990 г. до 24 март 2000 г.

Останалите основни индекси на Wall Street - Dow Jones industrial average и технологичният Nasdaq Composite, са се повишили за седемгодишния период с около 159% и 266% съответно.

Успоредно с поскъпването на акциите е във възход и трудовият пазар, като равнището на безработица се сви до 4,9% от 9,7% през 2009 г.

The Wall Street Journal коментира, че седемте години на бичи пазар са повод да си припомним, че достигането на дъно на пазара никога не се осъзнава на момента - през март 2009 г. малцина очакват край на финансовата криза. Само няколко месеца по-рано имена като Bear Stearns, Lehman Brothers и Merrill Lynch или изчезват от корпоративната карта, или са принудени да се продадат на безценица, докато жилищният пазар продължава да се срива.

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
(The real Bulls of Wall Street know you gotta respect the bull's balls.All the real bulls of Wall Street know you gotta touch the bronze bull's balls if you wanna get lucky)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Longin
преди 8 години
ама барна ли му топките ?!пс. една стара история за крави: Две години по-късно фараонът сънува, че стои край Нил и ето от реката излязоха седем крави, хубави и тлъсти, и пасяха в тръстиката; след тях от реката излязоха други седем крави, грозни и мършави, и се смесиха с другите крави на речния бряг; грозните и мършави крави изядоха седемте хубави и тлъсти крави. В този момент фараонът се събуди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Patilan
преди 8 години
Време е за корекция, чини ми се ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Въпроса е не дали а кога ще е ''мечият'' пазар S&P 500 преди падането 2001 и 2008г. е бил 1500 и сега мисля ,че е завишен тоест ще падне до 1600 Ако следващата рецесия има размери едва средното на предходните шест, тогава бихме станали свидетели на снижаване на стойността на индекса S&P 500 до нива от 1 300 пункта, - http://***.investor.bg/drugi/338/a/karol-recesiia-v-srednosrochen-plan-e-po-veroiatna-ot-prodyljavasht-vyzhod-211865/ Условията за криза са изцяло налице: надценяване на финансовите активи, значителен ливъридж, продължителна дефлация и нисък растеж, излишно предприемане на рискове, като се разчита на централните банки за ликвидност и за овладяване на колебанията - http://***.investor.bg/analizi/91/a/nalice-li-sa-usloviiata-za-nova-kriza-212123/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Каква икономика, какъв пазар! :))))))Пожелавам още не 7, а 14 години само нагоре! :)Еваларка, батки! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
abc
преди 8 години
А Три уши бележи седем години мечи пазар!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още