IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Monsanto се свива с 25% заради поевтиняващите земеделски суровини

Нетната печалба пада до 1,06 милиарда долара през второто фискално тримесечие от 1,43 милиарда долара година по-рано

19:15 | 06.04.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият производител на семена в света Monsanto отчете най-слабите си приходи и печалба през второто фискално тримесечие от 2011 г. насам, като глобалният срив в цените на земеделските суровини повлия зле на търсенето, съобщи Bloomberg.

Нетната печалба пада до 1,06 милиарда долара или 2,41 долара на акция от 1,43 милиарда долара или 2,92 долара за брой година по-рано, се казва в изявлението на компанията, базирана в Сейнт Луис. Това е 25% понижение

Приходите се понижават до 4,53 милиарда от 5,2 милиарда долара година по-рано, като прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за приходи от 4,73 милиарда долара през второто фискално тримесечие на 2016 г., което е първото астрономическо. Спадът при приходите е 13 на сто.

Акциите на Monsanto поевтиняват с 0,7% към 18:40 часа българско време.

Bloomberg припомня, че царевицата и соята поевтиняват три поредни години. През февруари Министерството на земеделието на САЩ прогнозира, че нетните приходи от земеделие ще се понижат трета година до 54,8 милиарда долара, което би било най-ниското ниво от 2002 г. Това вреди на търсенето на редица продукти – от трактори до торове и хербициди.

Конкурентите на Monsanto в САЩ предлагат семена на много по-ниски цени, при което компанията също е принудена да ги понижи, за да запази пазарния си дял. Ресорното министерство обяви миналата седмица, че плантациите с царевица ще се увеличат с 6,4% в сравнение с миналата година. Продажбите на хербицида Roundup на Monsanto са най-слабите през тримесечието от 2011 г. насам.

За да диверсифицира портфолиото си с химикали за земеделието, Monsanto обмисля сделки с BASF и Bayer, припомня Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници. През март швейцарската компания Syngenta – най-големият производител на пестициди в света – отхвърли офертата за придобиване на Monstanto на стойност 43,6 милиарда долара. Вместо това China National Chemical Corp. обяви през февруари, че е постигнала договорка да купи Syngenta.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Варяг
преди 8 години
Отровите с които третират ГМО семената имат срок на разпад около 4 години.Това трепи наред мишки,мравки,калинки включително и пчелите.Дори да сеешдруго след това отровата си стои в почвата.Представи си само олиото ,коетоконсумираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
А дано! Бърз фалит им пожелавам на тия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Да пукнат гадовете ! Света искат да залеят с говната си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Тия какви отрови ползват не знам,големи поражения на пчелите нанасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още